Det politiska spelet där Liberalerna försvinner

Moderaterna (M) och Kristdemokraterna (KD) var ganska tidigt med att visa sin vilja att samarbeta med Sverigedemokraterna (SD). Ulf Kristensson säger att SD har förändrat sin retorik.

Nyamko Sabuni och Liberalernas vägval kan resultera i att partiet ramlar ur riksdagen, menar skribenten.

Nyamko Sabuni och Liberalernas vägval kan resultera i att partiet ramlar ur riksdagen, menar skribenten.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Insändare2021-03-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kort därefter fick han en smash rakt in i ansiktet, inte av en vilsen SD-sympatisör utan av självaste partiledaren Jimmie Åkesson som sa att invandring är en "kulturell belastning" för Sverige. KD:s partiledare Ebba Bush blev upprörd över statsminister Stefan Löfvens uttalande i SVT:s 30 minuter där han kritiserade Moderaternas och Kristdemokraternas planerade regeringssamarbete med Sverigedemokraterna. I programmet sa Löfven bland annat att vår demokrati är i fara. Samma Ebba Bush har anklagat regeringen för att med "berått mod" har tillåtit coronaviruset att spridas i Sverige. 

Nyamko Sabuni är ett sänke för Liberalerna och beviset är hennes desperata sorti med att hon ska ansluta sig till extremhögerblocket. Gemensamt för dessa tre partier är deras förklaring och ställningstagande att man måste prata och förhandla med alla för att bilda majoritet i olika politiska frågor. Det är sant, så fungerar parlamentarismen. Men de verkar ha glömt att SD:s partiledare Jimmie Åkesson har sagt vid minst två tillfällen att samarbetet med främst Moderaterna ska vara på papper, inte verbalt. Här kommer skon att klämma. 

Tror de att Sverigedemokraterna med sina 18,4 procent, Liberalerna med 2,1 procent och Kristdemokraterna med 4,4 procent ska åstadkomma något? Sverigedemokraterna kommer inte att nöja sig med att få någon ministerpost eller några tjänstemän i regeringskansliet, utan de ska sitta med och förhandla om budgeten. Kristdemokraterna kan räddas med rösttaktik av moderater. De har gjort det i många val tidigare. Men om ett och ett halvt år blir det mycket svårt, om inte omöjligt, för Moderaterna att taktikrösta för att rädda två partier. 

Den 12 september kan Liberalerna vara ute ur riksdagspolitiken. Detta är medaljen Sabuni får för sin insats.

Lahcene Chellig, Skellefteå