Det måste bli bättre mat i skolan – vi måste orka

Jag tycker inte att maten i skolan blir bra och vill att det ska ändras.

Insändarskribenten vill ha bättre mat på skolan.

Insändarskribenten vill ha bättre mat på skolan.

Foto: TT

Insändare2021-12-17 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första. Barnen som inte gillar maten väljer antingen att inte äta eller att bara äta sallad eller macka. Då får dem inte näringen och proteiner som de behöver, och då kan de inte tänka ordentligt.

För de andra. Lärare brukar klaga att barnen inte äter maten och man kan känna sig tvingad att göra något som man inte vill. Man kan bli ledsen för att de tvingar dig.

För de tredje. Det brukar vara mycket vattnig mat och på potatisen så känns det att det finns ett till skal. Det brukar lagas mat som inte passar barn, sådant som bara vuxna vill ha. Visst jag kan förstå att ni tycker att barnen är kräsna, men även om ingen gillar maten så väljer de att laga samma sak gång på gång. Det handlar exempelvis om fisk. Varje tisdag ska vi äta fisk, men ingen gillar den. Det finns också mycket svamp och böner i maten som ofta barn inte gillar – så de väljer att inte äta.

Slutligen så tycker jag att barnen ska få näring och de behöver det för att om de inte äter tillräckligt så kommer de att gå dåligt i skolan. Om de inte får den näring som de behöver och om de inte kan tänka ordentligt så kommer de att få dåliga betyg. Får de dåliga betyg så kanske de inte får ett jobb som har bra lön och inte kan betala att leva, äta och då kan de dö. Jag tycker att barnen ska få vara med och välja mer om maten.
Mathästen

Fotnot: Detta är en av flera insändare vi fått in om skolmaten. Temat är väldigt likartat och kommunen har ombetts att svara en gång.

 Svar direkt

Vi som jobbar med mat i skola tycker att maten är jätteviktig (kanske det viktigaste, för äter du inte så dör du som du redan skrivit). Men maten gör ingen skillnad om inte den hamnar i magen. Alla dina synpunkter är jätteviktiga för oss. Men för att kockarna i köket ska kunna göra förändringar så behöver du prata med dem direkt. Det är kockarna på din skola som kan göra ändringar och till exempel byta rätter eller byta dag då det är fisk. Vi måste servera fisk en gång i veckan, men vi vill förstås att ni gillar den fisk som serveras.

Vår matsedel är gjord så att den ska gå att ändra i, eftersom alla gillar olika slags mat. Det är därför skolornas matsedlar kan se olika ut. Likadant tänker vi om salladsbordet. Varje skola har ett unikt salladsbord.

Men vi kan inte servera fiskpinnar varje gång det är fisk för att vi måste följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Varje dag serveras minst två olika rätter, salladsbord och bröd som du kan välja på. Då blir du mätt i magen och orkar hela skoldagen, och även lite lek på kvällen.

Carolin Palomaa, verksamhetsstrateg, och Jeanette Stridsman, verksamhetschef på måltidsavdelningen