Winston Churchill varnade sina landsmän att det skulle kosta ”blod, möda, svett och tårar” att besegra Hitler. Idag står vi inför lika stora utmaningar då det gäller konsekvenserna av klimatkrisen och kriget i Ukraina. Jag tror våra politiker förstår allvaret, men med tanke på det kommande valet vågar man inte som Churchill prata klarspråk, röster kan förloras.
Istället målar många politiker upp gängkriminaliteten som det stora hotet. Förslag på nya lagar duggar tätt, samtidigt som kampen mot gängkriminaliteten är en långsiktig kamp som börjar i förskolan och skolan och som fortsätter med sociala insatser, samt mer resurser till polis, åklagare, domstolar och kriminalvården. Alla led behöver stärkas samtidigt.
Skälet till att kampen mot gängkriminaliteten är så populär bland många politiker är att förslagen drabbar någon annan. Alltså ingen risk att man förlorar något val genom att vara tuff mot de som kanske inte ens deltar i valet.
Kriget i Ukraina kommer att innebära stora ekonomiska uppoffringar. Samtidigt föreslås att skatten på bensin och diesel ska sänkas, inga väljare får drabbas.
Samma sak gäller klimatkrisen, väljarna får inte drabbas utan det är tekniska framsteg som ska lösa problemen. Mest förvånad är jag över att så många vill se nya små kärnkraftverk, en lösning som är minst tio år bort. Vad vi ska göra innan ny kärnkraft är på plats talas det tyst om, samtidigt som kriget i Ukraina med ockuperade kärnkraftverk visar hur sårbart det är med kärnkraft om kriget skulle komma till vårt land.
Redan i Gamla Testamentet varnas för falska profeter som ”lovar runt och håller tunt”. Att inte våga kräva förändringar och uppoffringar är alltså inget nytt i historien. Men förr eller senare kommer vi att tvingas till livsstilsförändringar och jag tycker att det är politikernas ansvar att leda den förändringen så att den blir så lite kostsam som möjligt.
Tyvärr tror jag att kampen om regeringsmakten gör att få politiker vågar prata klarspråk om vad som krävs. Det är mycket lättare att komma med förslag som drabbar andra, samtidigt som man föreslår lättnader för de väljare som man vill vinna över till sitt parti.
Hans Marklund