Det kommer att krÀvas blod, svett och tÄrar

Winston Churchill visste vad han pratade om, menar skribenten.

Winston Churchill visste vad han pratade om, menar skribenten.

Foto: UPI

InsÀndare2022-08-22 06:30
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Winston Churchill varnade sina landsmĂ€n att det skulle kosta ”blod, möda, svett och tĂ„rar” att besegra Hitler. Idag stĂ„r vi inför lika stora utmaningar dĂ„ det gĂ€ller konsekvenserna av klimatkrisen och kriget i Ukraina. Jag tror vĂ„ra politiker förstĂ„r allvaret, men med tanke pĂ„ det kommande valet vĂ„gar man inte som Churchill prata klarsprĂ„k, röster kan förloras.

IstÀllet mÄlar mÄnga politiker upp gÀngkriminaliteten som det stora hotet. Förslag pÄ nya lagar duggar tÀtt, samtidigt som kampen mot gÀngkriminaliteten Àr en lÄngsiktig kamp som börjar i förskolan och skolan och som fortsÀtter med sociala insatser, samt mer resurser till polis, Äklagare, domstolar och kriminalvÄrden. Alla led behöver stÀrkas samtidigt.

 SkĂ€let till att kampen mot gĂ€ngkriminaliteten Ă€r sĂ„ populĂ€r bland mĂ„nga politiker Ă€r att förslagen drabbar nĂ„gon annan. AlltsĂ„ ingen risk att man förlorar nĂ„got val genom att vara tuff mot de som kanske inte ens deltar i valet.

Kriget i Ukraina kommer att innebÀra stora ekonomiska uppoffringar. Samtidigt föreslÄs att skatten pÄ bensin och diesel ska sÀnkas, inga vÀljare fÄr drabbas.

Samma sak gÀller klimatkrisen, vÀljarna fÄr inte drabbas utan det Àr tekniska framsteg som ska lösa problemen. Mest förvÄnad Àr jag över att sÄ mÄnga vill se nya smÄ kÀrnkraftverk, en lösning som Àr minst tio Är bort. Vad vi ska göra innan ny kÀrnkraft Àr pÄ plats talas det tyst om, samtidigt som kriget i Ukraina med ockuperade kÀrnkraftverk visar hur sÄrbart det Àr med kÀrnkraft om kriget skulle komma till vÄrt land.

Redan i Gamla Testamentet varnas för falska profeter som ”lovar runt och hĂ„ller tunt”. Att inte vĂ„ga krĂ€va förĂ€ndringar och uppoffringar Ă€r alltsĂ„ inget nytt i historien. Men förr eller senare kommer vi att tvingas till livsstilsförĂ€ndringar och jag tycker att det Ă€r politikernas ansvar att leda den förĂ€ndringen sĂ„ att den blir sĂ„ lite kostsam som möjligt.

TyvÀrr tror jag att kampen om regeringsmakten gör att fÄ politiker vÄgar prata klarsprÄk om vad som krÀvs. Det Àr mycket lÀttare att komma med förslag som drabbar andra, samtidigt som man föreslÄr lÀttnader för de vÀljare som man vill vinna över till sitt parti.

Hans Marklund