1. Löser kärnkraften våra problem?
Kärnkraften är inte förnybar vilket krävs för att energiförsörjningen ska vara långsiktigt hållbar, ej heller finns det någon nationell produktion av kärnbränsle. . EU importerar sitt uran från Niger 20,3 procent, Ryssland 20,2 procent, Kazakstan 19,2 procent och Kanada 18,4%. Resterande del kommer från Australien, ett par andra länder samt från upparbetning och lager.
Däremot skapar kärnkraften nya problem då slutförvaret av avfallet ännu inte är löst och ingen slutgiltig kostnad för slutförvaring är redovisad.
2. Är kärnkraften ekonomisk gångbar?
Ny kärnkraft beräknas kosta 50-110 öre/kWh globalt, men de senaste exemplen på ny kärnkraft i EU kostar så mycket som 1 kr/kWh. Detta kan jämföras med landbaserad vindkraft som kan byggas i Sverige för 34 öre/kWh.
Produktionen av vindkraft är väderberoende och därigenom inte planerbar. Men det har på kort tid utvecklats två adekvata sätt att lagra elektrisk ström när det är överskott (blåser mycket). Det är batterier och vätgas som gör det möjligt att även energin från vindkraft blir planerbar.
3. Är kärnkraften säker?
Den 28 mars 1979 Kärnkraftsolycka i Harrisburg i Pennsylvania.
Den 26 april 1986 Kärnkraftsolycka i Tjernobyl, Sovjet (Ukraina).
Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning och tsunami som ledde till en allvarlig kärnkraftsolycka i Fukushima, Japan.
Samtliga olyckor fick förödande följder med många döda och förstörda markområden där ingen kan bo. I Sverige drabbades vi av Tjernobyl-olyckan, då halten av cesium-137 blev hög i marken efter nedfallet. Cesium-137 tas upp av växter och djur vilket resulterade i att livsmedel måste kasseras. Än i dag finns det kvar cesium-137, Strålsäkerhetsmyndigheten skriver i rapport 3 mars 2022 om cesium-137 i älgkött: "Efter Tjernobylolyckan har halterna cesium-137 i viltkött varit förhöjda i vissa delar av landet, vilket skapat olust och oro bland jägare och andra som äter stora mängder kött från älg och rådjur.
Slutsatser:
Halterna av 137Cs i älg minskar endast långsamt. I områden som drabbades hårdast av Tjernobylolyckan kan det i enskilda älgar fortfarande förekomma halter över 1500 Bq per kg vilket är försäljningsgränsvärdet. De flesta älgar har dock betydligt lägre halter även i drabbade områden. Variationerna är också stora mellan olika år. Det enda sättet att ta reda på halten i just den älg man själv har jagat är att mäta ett muskelprov".
Mot denna bakgrund är det befängt att tala om att bygga nya kärnkraftverk, då en fullständig konsekvensanalys av den saknas.