Det är vår skyldighet att ge våra barn framtidshopp

Är det inte dags att vi tar oss en funderare över hur vi i media målar upp framtiden? Vilka framtidsvyer ger vi våra barn idag?

Skribenten skriver om diverse myndigheter som målar upp en dyster framtidsbild. På bilden; Säpo med säkerhetspolischef Charlotte von Essen håller pressträff.

Skribenten skriver om diverse myndigheter som målar upp en dyster framtidsbild. På bilden; Säpo med säkerhetspolischef Charlotte von Essen håller pressträff.

Foto: TT

Insändare2024-02-29 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Myndigheter namngivna med förkortningar som MSB, Säpo, Must, ÖB med flera håller presskonferenser där försvaret, polisen och regeringen medverkar. Vi hotas av alla möjliga. Ryssland, Iran, Kina, islamister, IS, extremister av alla slag. Demokratin i världen hotas. Sen kommer AI att göra det omöjligt att kunna lita på någonting? Framtiden verkar vara en fråga om VEM som ska ta livet av oss. Och HUR det ska gå till?

Man kan raljera över allt elände, men att ge våra barn en tro på sin framtid måste vara vår skyldighet. Vi har ett existentiellt hot, klimatet. Ett globalt hot som måste lösas globalt. Kräver global, solidarisk samverkan. Möjligt? Verkar i skrivande stund minst sagt dystert. Vi rustar för krig som aldrig förr enligt SIPRI, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Men det känns fel att ge upp. Vad göra? Leta allsidig information? Se upp med fake news? Kanske gå med i en freds/miljö-rörelse? Ställa frågor som enligt många inte får ställas? Problemet måste nämligen lösas. Förutsatt att vi tänker oss en framtid för våra efterkommande? Men hemska tanke, idag bryr vi oss kanske bara om oss själva? Dessutom är ju den omöjliga bensinen alldeles för dyr?

Med hopp om en fredlig, lagom varm framtid för våra barnbarn på hela jorden.