Det är skogsindustrin som är skyldig till bränderna

Branden utanför Sorsele som skribenten menar inte borde kallas skogsbrand.
Branden utanför Sorsele som skribenten menar inte borde kallas skogsbrand.

Skogsbranden i Sorsele startade på ett kalhygge och spred sig sedan till ett plantage. Det är alltså fel att kalla det skogsbrand.

Insändare 27 juni 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så gott som alla bränder startar på kalhyggen där det kan bli extremt höga temperaturer. Lägger man en termometer på en sten i ett kalhygge visar den efter en stund på en temperatur närmare hundra grader i den gassande solen när vi har högsommarvärme på runt 30 grader. Kalhygget är kruttorrt och det behövs inte mycket för att en brand ska uppstå, ett par kvarglömda glasbitar räcker för antändning i det extremt torra och heta avfallet som där finns. 

Skogsindustrins påhitt är att spara på den enormt lättantändliga tjärveden som törskateangripen ved utgör, den kan till och med självantända. När skogsindustrin för cirka 60 år sedan utrotade lövträden med hormoslyr var katastrofen ett faktum, lövträden var det viktigaste skyddet mot bränder. 

Nyligen fick vi höra på nyheterna att de senaste 50 åren har somrarna i snitt blivit 30 dagar längre och varmare. Det stämmer exakt. Det var för 50 år sedan plundringen och skövling av våra skogar startade. Det var vid den tiden som skördare och skotare fick sitt genombrott och avverkningarna accelererade runt hela jorden. 

Här i vårt land avverkades skogen tidigare endast från nyår till den 1 maj och virket forslades med hästar ner till flottningsdragen. Detta vill skogsindustrin inte kännas vid, dom anser sig oskyldiga och kan de så mörkar de alla uppkomna vittnesmål. 

Vi som är födda på 1930- och 40-talet har med egna ögon sett utvecklingen och det är en skrämmande utveckling från dåtid fram till dagsläget. Väldigt ofta får vi också vittnesmål av blivande pensionärer som lämnat sina poster inom skogsindustrin och det är oerhört negativa vittnesmål de redovisar. Orsaken och skulden till dom blivande bränderna står skogsindustrin för. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa