Det är skillnad på patriotism och nationalism

Insändare 20 augusti 2022 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den kände brittiske författaren George Orwell sa en gång att "nationalismen är fredens värsta fiende". Det finns en skillnad mellan patriotism och nationalism. En patriot kan ha en känsla av att beundra sitt land. Nationalismen verkar vara mer av en militant natur, som är förankrad i rivalitet och vrede. Man avskyr de som har en annan kulturell bakgrund, språk och arv.

Vi ser ju bara vad som händer ute i världen där nationalismen får härja, vilket ofta blir närheten till diktatur. Exempel på detta finns nu i vår närhet, tillexempel Ryssland, Turkiet och Ungern.

I Sverige finns ett riksdagsparti, Sverigedemokraterna, som vi alla vet utnämner sig som både konservativa och nationalistiska. Vi vet också att ordet konservativ betyder bakåtsträvande.

Jimmie Åkessons vanföreställning om att Sverige kollapsat, och detta på grund av invandrarna, verkat ha triggat många. Men vad som verkligen gör många av oss lite fundersamma, är att M, KD, och nu även Liberalerna vill ingå i samma "block". Då är de ju inte liberala längre.

Jag hoppas verkligen våra lokala moderater, kd:are och liberaler i länet vågar säga emot sin partiledning, och dra sig ur den nationalistiska ideologin, men tyvärr verkar dessa partier vara väldigt toppstyrda. De verkar fortsätta med sin aggressiva propaganda.
Jag tror man ska tänka sig för innan man låter sin röstsedel dingla ner i valurnan i september.

Kå-Ge N


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Läs mer!

Ledare: Det kinesiska folket längtar efter frihet

Det kinesiska folket längtar efter frihet

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Tyst diplomati och högljudda misstag

Tyst diplomati och högljudda misstag
Visa fler
Ämnen du kan följa