Det är ojuste när myndigheterna K-märker hus på Anderstorp

Insändarskribenten tycker att K-märkning av hus ibland blir en stor börda för privata husägare. Ordföranden i Skellefteås Bygg- och miljönämnd svarar direkt.

Just nu pågår samråd om K-märkning av vissa hus och grönområden på Anderstorp i Skellefteå.

Just nu pågår samråd om K-märkning av vissa hus och grönområden på Anderstorp i Skellefteå.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2025-04-24 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste precis en artikel om k-märkning av hus på Anderstorp. Enligt Annamaria Hedlund (ordf i bygg- och miljönämnden) är det ett sätt för kommunen att ta ansvar för vår gemensamma miljö. 

Enligt mig tar inte kommunen ansvar utan man vältrar över det på fastighetsägaren som får ytterligare restriktioner till de som redan finns med alla byggregler. I värsta fall åläggs man åtgärder som innebär vite om man inte åtgärdar. 

Inte så kul om du precis köpt ett radhus och planerar för uterum/inglasning och får ett brev om k-märkning. Utskicket kallas ju för samråd eftersom besluten inte är fattade. Tror att dom flesta tyvärr inser det lönlösa i att opponera sig mot museet/kommunen. 

Skulle behövas att någon politiker tog tag i frågan och krävde en ordentlig genomlysning hur det drabbar enskilda individer. Rimligen borde det också anslås medel för bidrag som man kunde söka om man "drabbats" av k-märkningen. Idag kan man söka hos länsstyrelsen men då gäller det byggnader som är särskilt bevarandevärda och inte radhus från 70-talet. 

Systemet som finns nu borde få en rejäl genomlysning och medborgarna en rimlig chans att göra sina röster hörda. Med förhoppning att någon får ömma tår.

Pancho 54

Svar direkt:

Inga ömma tår av detta, tvärtom är det roligt att invånare engagerar sig i vår kulturmiljö, inte minst på Anderstorp.

Utskicket kallas för samråd just för att det är ett samråd. Hittills har vi i varenda stadsdel och område vi jobbat med gjort justeringar efter samrådet. Förr skedde inga samråd innan k-märkning, vilket ofta ledde till missförstånd och felaktigheter i våra underlag.

Egentligen är det ju inte mycket som ändras. Ansvaret för att sköta om sitt hus, oavsett om det är "k-märkt" eller inte, ligger redan hos fastighetsägaren. Det enda som egentligen sker genom detta är att fastighetsägaren redan innan hen funderar på eventuella byggnationer är trygg i att redan veta hur vi ställer oss i frågan om vad som är särskilt värdefullt.

Du har helt rätt i att en k-märkning kan upplevas som ett intrång mot privata äganderätten. Därför är detta inget vi ska göra om det inte finns särskilda värden att skydda. Översynen på Anderstorp innebär därför också en omprövning av befintlig k-märkning.

Även radhus från 70-talet kan bli aktuella för länsstyrelsens bidrag om de blir "utvalda", även om vi såklart skulle önska att den pengapåsen kunde vara större.

Genom att ge byggnader ett kulturhistoriskt skydd säkerställer vi att historiska, kulturella och arkitektoniska värden bevaras för framtida generationer.

 Annamaria Hedlund (S), ordförande Bygg- och miljönämnden