Det är nog nu – Stoppa hedersvåldet

Ännu en gång har hedersproblematiken skördat ett ungt liv i Sverige. Det är dags att vi som samhälle markerar med hårdhandskarna och säger att det är nog nu!

Sara Mohammad, grundare av  föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), talar under en manifestation till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002.

Sara Mohammad, grundare av föreningen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime), talar under en manifestation till minne av Fadime Sahindal som blev mördad 2002.

Foto: Staffan Claesson/TT

Insändare2024-07-09 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som drabbar många unga, främst flickor och kvinnor, men även pojkar och män kan vara utsatta. Detta våld bygger på föreställningen att en familjs heder är beroende av hur dess medlemmar beter sig, och det sanktioneras ofta av ett kollektiv. Det kan innebära allt från begränsningar i vardagen till hot, våld och i värsta fall mord.

Ett tragiskt exempel är mordet på Fadime Şahindal år 2002, som mördades av sin egen far för att hon hade en svensk pojkvän och ville leva ett självständigt liv. Ett annat exempel är Pela Atroshi, som mördades av sina släktingar 1999 under en resa till Irak för att hon ville skilja sig från sin make. Dessa fall är tyvärr inte isolerade händelser utan speglar en bredare problematik som fortfarande existerar i vårt samhälle.

Statistik visar att hedersrelaterat våld och förtryck är utbrett i Sverige. Enligt Socialstyrelsen har många unga i Sverige upplevt någon form av hedersrelaterat förtryck. Detta är oacceptabelt i ett land som värnar om mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Vi måste agera nu! Det krävs kraftfulla åtgärder från både politiker och rättsväsende för att skydda de utsatta och förhindra att fler liv går förlorade. Skärpta lagar, ökad medvetenhet och utbildning om hedersproblematik är några av de åtgärder som måste till.

Låt oss stå upp för alla människors rätt att leva fria från förtryck och våld. Det är dags att sätta stopp för hedersvåldet en gång för alla!

Lundestefan