Det är kvinnorna som drabbas av effektiviseringen

Samma personer som röstat fram styret i Skellefteå kommun är de som blir lidande av besparingar och neddragningar.

Skribenten funderar över hur besparingar och effektivisering oftast drabbar kvinnoyrken.

Skribenten funderar över hur besparingar och effektivisering oftast drabbar kvinnoyrken.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2023-04-22 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är politikerna kvinnohatare? Hur tänker de? Med ett arvode upptill 70 000 kr i månaden, finns ett krav på tankeverksamhet för kommuninnevånarnas bästa, utifrån de vallöften de gav vid det senaste valet, om en bättre äldreomsorg och skolbibliotek för alla barn med mera. De som röstat fram de politiker som har makten i Skellefteå är kvinnorna, det vill säga den grupp, som drabbas tyngst av kommunens nedskärningar.

Nästan all stordrift och effektivisering i Skellefteå kommun drabbar kvinnorna. Som exempel på detta är storförskolor, indragna kök, indragna tjänster i äldreomsorgen, på skolor och fritidsgårdar med mera. Sällan talas det om att dra in vaktmästartjänster till exempel. De borgerliga politikerna driver tanken på privatisering och valfrihet (LOV) som en lösning på alla problem, som om uttag av vinst skulle göra äldreomsorgen och skolan bättre.

Minutstyrning, låga löner och en kronisk underbemanning – så har äldreomsorgen sett ut de senaste åren, medan kommunkontorets övriga tjänster växer så det knakar så har man råd med 31 kommunikatörer? Kommunens hemsida är obegriplig, trots denna kraftiga åtgärd. Skellefteå har den största kommunikationspengen i landet, 221 kr/pers under 2021. Större än Stockholm. 

Målet är att bilden av Skellefteå ska förändras, nu ska man se framför sig spännande jobb (Inte i äldreomsorgen tydligen), gröna satsningar och en rik fritid. En av de fånigaste kampanjerna är Förlåt Sverige ”. Skellefteå har verkligen ingenting att be om förlåtelse för, det vet vi som återvänt hit från Södermanland, utan minsta tanke på platsvarumärket.