Det är inte rättigheterna vi bekämpar – det är viruset

Insändare 10 januari 2022 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Angående Annas tankar om mänskliga rättigheter och vaccination, insändare i Norran den 2 januari. Observera, det är varken de mänskliga rättigheterna eller de ovaccinerade som ska bekämpas. Kampen handlar om något helt annat, ett dödligt virus! Ett virus, som vi alla vet redan har orsakat många människors död och kommer att fortsätta göra det, om inte alla som kan vaccinerar sig.

Det finns människor som av en eller annan anledning inte kan eller bör vaccinera sig och för att skydda dessa personer och stoppa spridningen av detta virus är det också en djupt solidarisk, mänsklig – till och med kärleksfull – handling att alla som kan låter vaccinera sig.

Angående bjällrorna du nämner i insändaren som till exempel de spetälska tvingades bära för 2 000 år sedan, så var det vad man då kunde göra för att inte sprida smittan till andra. Den tiden vill vi inte ha tillbaka, det tror jag alla är helt överens om. I dag behöver vi inga bjällror, utan vi kan skydda andra från smitta genom att vaccinera oss. Så tack till alla goda krafter som arbetar i mänsklighetens tjänst, så att utvecklingen går framåt och att det i dag finns vacciner som skyddar oss från många dödliga sjukdomar. 

Vad ger en människa rätt att sprida smitta och orsaka andra människor lidande – när blev det en mänsklig rättighet?

Tacksam för vaccin 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa