Det är hög tid att förstatliga vården

Så genomlider vi ännu en sommar med stängda hälsocentraler, stängda BB, läkare som inte kan svenska, extrema vårdköer, inställda operationer, och så vidare.

Signaturen Antibyråkrat tycker att det är hög tid att förstatliga all vård.

Signaturen Antibyråkrat tycker att det är hög tid att förstatliga all vård.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-08-22 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta är ju inget nytt, och varje år säger regionen att man jobbar på att lösa problemen, men hur har det gått? Det tycks ju bara bli värre och värre för varje år, så i mina ögon är ju inkompetensen i ledningen total. Detta verkar definitivt uppenbart när man får veta att regionen går med en miljard i överskott.

Liknande problem finns inom kommunernas hemtjänst, som ju inte heller är hälsosam, vare sig för personal eller vårdtagare.

Mitt förslag är att förstatliga all vård, och sätta upp tydliga nivåkrav på standarden. Varför ska vi ha oseriösa privata vårdbolag som skickar vinsten till skatteparadis, istället för att utföra den vård de lovar?

Mycket av allt detta katastrofstyre tycks ju komma på direktiv från arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner som ger direktiv om alla nerskärningar. Deras inflytande måste ju skyndsamt begränsas, eller helt avskaffas, för visst ska såväl regioner som kommuner vara självstyrande? Så är det uppenbarligen inte idag, då problemen gäller hela landet.

Samma problematik vad gäller ekonomiskt stöd. Försäkringskassan skickar sjuka till arbetsförmedlingen, som skickar tillbaka dem för att de är för sjuka för att arbeta, och i slutänden hamnar de på försörjningsstöd, där de blir ifrågasatta om de verkligen tömt ut alla andra möjligheter, typ tigga av släkten eller ta blancolån. En förnedringsverksamhet.

Alla kan inte arbeta, och speciellt inte heltid, men måste väl ändå i välfärdssverige vara garanterade en anständig överlevnadsinkomst, och då räcker det med en statlig myndighet för att fullgöra detta (Arbetsförmedlingen förmedlar ju ändå inga jobb.) Ingen ska behöva hamna mellan alla möjliga stolar. 

Tänk bara vilka pengar vi sparar om alla de byråkrater som skickar runt folket får byta jobb och göra något vettigt, som till exempel  städa på någon vårdinrättning. 

I och för sig så skulle de väl säkert få med sig sin höga lön, men då skulle det förhoppningsvis göra att den tidigare städpersonalen får en anständig lön.

Antibyråkrat