Det är hög tid att ändra på valsystemet

Signaturen Analytiker tycker att det både behövs nytt blod i Skellefteå och ett nytt valsystem

Signaturen Analytiker tycker att det både behövs nytt blod i Skellefteå och ett nytt valsystem

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-08-25 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inför det här valet borde den ideologiskt stockkonservativa S-majoriteten som nu styrt Skellefteå kommun med mer eller mindre egen majoritet i 80 år röstas bort. Det är ett demokratiskt problem att ett parti får styra i årtionden och placera ”sitt” folk på alla viktiga poster som tjänstemän i den kommunala förvaltningen. 

Valsystemet är helt enkelt fel, inget parti borde få styra mer än åtta år precis som det är med presidenten i USA. Sedan måste en annan majoritet röstas fram av väljarna. Och det kan ske med ett renodlat personval istället för partival. Och jag vill understryka att det är lika illa för demokratin att M, C eller något annat parti styr i årtionden som S har gjort i Skellefteå.

Att kommunen nästan blir lika med det styrande majoritetspartiet som kan göra precis som det vill för tankarna till de tidigare kommunistländerna i Östeuropa. S-ledningen i Skellefteå brukar försvara sig med att en majoritet av folket har röstat på S, men missnöjet ute bland folk är utbrett och partiet har inte det stöd som valresultatet visar på grund av att de flesta röstar på S som de alltid har gjort.

Tills eller om valsystemet ändras borde S-ledningen uppmana sina väljare att rösta fram en annan majoritet i Skellefteå.

Analytiker