Det är allas vår skyldighet att städa upp efter oss

Skribenten menar att vi måste börja ta klimatrapporterna på allvar.
Skribenten menar att vi måste börja ta klimatrapporterna på allvar.

Insändare 29 mars 2023 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ni har FN:s klimatpanel, IPCC, kommit med en ny klimatrapport som verifierar tidigare mätningar. För svenskt vidkommande är det märkligt att vi har ett stort parti i riksdagen som erkänner att det är människans utsläpp som ställer till bekymmer. Samtidigt anser man inte att det är någon brådska att påbörja omställningen.

På frågan om ”när” svarade de ”om några år”. På frågan om ”vem” blev svaret ”i andra länder”. Motivet var att Sveriges utsläpp globalt är mycket lågt och att det finns utsläppsrätter att köpa.

Klimatpanelen har givit en annan agenda. På frågan om ”när” svarade den ”nu, när annars?”. På frågan om ”vem” svarade den ”vi, vem annars?”.

Naturen har gett oss varningar i många år, men dessa har vi oftast nonchalerat. Den tekniska utvecklingen har hjälpt oss att bygga vår standard och välfärd som vi knappast trodde var möjligt för några år sedan. Därför är det också vår skyldighet att vi skall städa upp efter oss. Naturen är faktiskt ett lån från våra föräldrar och ett arv till våra barn.
 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa