Den svenska skolan är en sorglig historia

Skribenten menar att det finns många problem i dagens svenska skola och värst är det i friskolorna.
Skribenten menar att det finns många problem i dagens svenska skola och värst är det i friskolorna.

Högerpolitikerna borde säga som det är om friskolorna.

Insändare 12 juni 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man borde ta bort det förnedrande betyget underkänt för att minska den psykiska ohälsan. Problem finns på de religiösa friskolorna, som borde stängas. Men värst är de stora skolkoncernernas verksamhet, som ofta är ren korruption och som stöds av alla högerpolitiker. Man kallar det för ”valfrihet” men det kan man inte säga om något som relativt få kan åtnjuta. 

Istället borde man säga som det är: ”Vi som ofta är välbärgade eller i alla fall bättre bemedlade och har ett stort inflytande i samhället finner det orimligt att vi ska ha våra barn i skolor, där mörkhyade från olika länder går eller där barn med allehanda diagnoser finns. Dessa måste vi få välja bort. Det ingår i vår syn på valfrihet. Vi måste också kunna fuska med proven eller ringa till rektor och lärare för att beställa ett högre betyg om våra barn inte har tillräcklig begåvning.”

Samma sak med vinsterna, säg som det är: ”Vi har, tillsammans med en mängd lobbyister, lagt ner stor möda på att få en lagstiftning som gör det möjligt för stora skolkoncerner att kunna skinna skattebetalarna så mycket som möjligt. När vi med hjälp av näringslivet lyckades köpa över Jimmie Åkesson till vår sida blev lyckan fullständig. Man kan omöjligt kritisera till exempel Thorengruppen som startar skolor utan lokaler eller lärare. Huvudsaken är väl att man har elever och får ut sin skolpeng. Dessutom måste kritikerna respektera att de som driver dessa skolor oftast är våra partikompisar.” 

Det här är förstås delvis ironi, men det torde ligga betydligt närmare sanningen än de (bort)förklaringar som alltid kommer från borgerliga politiker.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa