Vaccinnationalismen – ett hot mot vår hälsa

Att vara egoistiska och inte dela med sig av vaccin till andra länder kommer att straffa sig, menar skribenten.

Att vara egoistiska och inte dela med sig av vaccin till andra länder kommer att straffa sig, menar skribenten.

Foto: Ben Curtis/TT

Insändare2021-05-11 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt Världshälsoorganisationens siffror från april har de rikaste länderna i världen lagt beslag på 87 procent av tillgängliga vaccindoser, medan de fattigaste länderna bara kunnat få 0,2 procent. Förra året skrev 192 länder under Covax-avtalet, ett avtal som skulle garantera att vaccinerna delades på ett rättvist sätt. Politiska överväganden har dock gjort att länder som USA, Storbritannien, Israel med flera har hindrat export till mer utsatta länder.

Att med pengar i handen tränga sig före i kön kan kännas skönt för nationalister och egoister, men verkligheten är inte så enkel. Det räcker inte att vårt land och jag själv blir vaccinerad så är problemet löst. På samma sätt som klimatet inte känner några gränser, så känner inte heller pandemin några gränser. Det är först när en klar majoritet av jordens befolkning är vaccinerade som vi kan börja andas ut. Så länge som pandemin får härja fritt i fattiga länder med undermåliga sjukvårdsresurser, så kommer mutationer att uppstå som kommer att utgöra hot även för färdigvaccinerade svenskar.

Den skamlösa nationalism som många rika länder visar i dag är därför inte bara omoralisk, utan på sikt är det också ett hot mot oss själva.

Hans Marklund, Skellefteå