Den psykiska ohälsan blir bara värre

Signaturen Tvivlaren skriver om psykisk ohälsa och hur den ökar.

Signaturen Tvivlaren skriver om psykisk ohälsa och hur den ökar.

Foto: Agnes Ganestål

Insändare2024-04-11 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den psykiska ohälsan bland unga i Sverige har ökat enormt. Vården har inte råd att ge samtalsstöd och psykoterapeuter är det ont om. Därför ges mer och mer medicin istället. Köerna till BUP är långa. Suicid ökar. En del självmedicinerar med alkohol och droger och andra hetsäter eller svälter sig. 

Snart är Sverige ett land med flest psykiskt sjuka människor. Vad beror detta på? Kanske på kulturen? En frihet från normer? Sen 1960-talet har vi slagit oss fria från kristendomen. Lev som du själv vill. Ner med äktenskapet. Men sambor skiljer sig oftare än de gifta. Barn vill ha sin mamma och pappa. Trasiga familjer får trasiga barn. Filmer och serier är gränslösa och våldsamma. Krig och mord drar publik. Nästan all underhållning handlar om kriminalitet. Dataspel går ut på att mörda och kriga. 

"Kärlek lever av att kärlek se" sa Sara Lidman. Nu ser vi på det motsatta. Våld, svek, girighet, ouppnåeliga skönhetsideal, krig och sex utan kärlek. Det är inte konstigt att svenskarna mår dåligt. Det gör jag också, fastän jag undviker att se tv på kvällarna. Jag är skilsmässobarn, frånskild och gift igen. Man är barn av sin tid. Men då politiker säger att vi ska slåss för "vårt sätt att leva" undrar jag vad de menar. Vi har alla olika sätt att leva. Och hälsostatistiken visar tydligt att vi lever fel. Men hur ska vi kunna stoppa våldskulturen? 

Nu väntar vi på kriget. Vi får hoppas att ett nytt sätt att leva stiger ur askan. Och att naturen klarar sig. Kanske kan Gud gripa in.