Den gröna veganmaten – ett hot mot Sverige

Den veganska kosten med bland annat sojabönor hotar svensk självförsörjning, menar skribenten.

Den veganska kosten med bland annat sojabönor hotar svensk självförsörjning, menar skribenten.

Foto: YASUYOSHI CHIBA

Insändare2021-04-27 20:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige, nära nog världsledande inom välfärd, innovativ teknik och blockpolitik – men visar väderleken inte snö får vi istället räkna med regn. Här kan vi varken odla sojabönor, avokado, chiafrön eller linser. Ändå är det reklam för denna mat vi möts av var vi än vänder oss i dag. Nya fräscha och gröna alternativ till det vi tidigare ätit – köttfria köttbullar, mjölkfri mjölk och så vidare. Mat som med fräcka förpackningar, lovord och smart marknadsföring brett ut sig.

Vegansk mat behöver per automatik inte vara dålig, den kan vara både god och näringsrik. Att importera mat är däremot inte bra, det är där problemet ligger. Sverige har en självförsörjningsgrad på ungefär 50 procent, genom att importera mat har vi byggt ett beroende av andra länder för vårt levebröd.

När krisen kommer, vare sig den tar form av missiler och soldatmarsch, virusmutationer eller kanske en cyberattack kan handeln strypas och då sitter vi där, fem av tio svenskar utan mat. Äter vi inte mjölk, kött, potatis och spannmål från Sverige i dag – äter vi kanske ingenting i morgon.

Orolig