Demokratin i Sverige på väg att avskaffas i små steg

Han står där nykammad med ett ständigt gungande på hälarna, och framhäver ett gott självförtroende på presskonferenser tillsammans med regeringsföreträdare. Han företräder det största av Tidöpartierna.

Skribenten skriver om den politiska utvecklingen i Sverige och världen.

Skribenten skriver om den politiska utvecklingen i Sverige och världen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2024-05-04 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Extremhögern i Sverige har blivit demokratiskt framröstade. Kanske har detta parti för avsikt att avskaffa demokratin, och detta sker steg för steg mitt framför våra ögon utan att många av oss märker det.

Public service, studieförbunden, fredsorganisationer, A-lotteriet, Hbtq-rörelsen, kulturen, arbetarrörelsens första maj tåg är bara några exempel som är en nagel i ögat på SD. Konfronterar man dem så skyller de ifrån sig, de låtsas alltid ta på sig offerkoftan och bli lättkränkta.

De vill ju ha en statskontrollerad journalistik som inte kritiserar dem. De flesta av oss vet ju detta, men förstår kanske inte innebörden av vad som skulle kunna hända. Extremhögern har tilltagit i världen, se bara på Trump, Putin, Orbán med flera länders företrädare. I Polen har man däremot vaknat och lyckats rösta bort ”lag och rättvisepartiet” innan de etsat sig fast som fästingar.

Att M och Kd som i Sverige representerar den yttre högern var maktlystna och tog SD till sitt hjärta förvånar inte, men att Liberalerna gick med är skrämmande.

Innan det var aktuellt att L skulle med på detta SD-tåg så kritiserade ofta Norrans dåvarande ledarskribent SD:s ideologi. Jag verkligen beundrade Bengtsson. Efter valet 2022 finns sällan ”SD-kritik” på Norrans ledare, ända tills för en tid sedan då jag läser Linnea Wikmans krönikor. Jag och många med mig blev faktiskt stolta över att någon äntligen står upp för detta.

Nu i dessa oroliga tider är det extra viktigt att vi går och röstar, först och främst i EU-valet, så kan vi vara med och påverka för att få bort auktoritära och antidemokratiska sekter.