Vem ska avgöra vilken förening, som är demokratisk? Är Moderaterna – som vill sälja ut våra skolor till marknadsintressen trots att skolan som system är samhällsbärande – för vår demokrati? Jag skulle vilja påstå att Moderaterna definitivt inte är anhängare av ekonomisk demokrati, möjligen formell representativ demokrati, när det gäller privatiseringen av den offentliga sektorn. Ska vi för den skull förbjuda partistöd till Moderaterna?
På samma sätt vill jag ifråga sätta Moderaternas samarbete med Sverigedemokraterna. Gynnar det vår demokrati? Ska Moderaterna fortsätta att uppbära partistöd när de gång på gång deklarerar att de tänker ta stöd av ett parti vars historia börjat i vit makt-rörelsen med klart rasistiska, fascistiska och antidemokratiska drag? Ett parti vars företrädare talar ogillande om vissa moderna konstformer, som exempelvis menskonst.
Låt mig påminna om ett annat parti på 1930-talet, som rensade ut all så kallad degenerativ konst, som enligt deras uppfattning inte var önskvärd. På samma sätt diskriminerade och rensade de ut grupper av människor, som inte var önskvärda.
Är det stöd av ett sådant parti Moderaterna vill ha?
Else-Marie Vikström, Burträsk
Svar direkt
Moderaterna har valt att engagera sig i den lokala kulturdebatten, där vi menar att Socialdemokraterna saknar inriktning och styrning i den så viktiga kommunala kulturverksamheten.
Vi ska arbeta mot extremism och inte riskera att betala ut bidrag till föreningar som inte står bakom demokratiska värderingarna. Föreningar som får kommunala bidrag ska leva upp till allas lika värden, jämställdhet mellan könen, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Det har visat sig att motsatsen förekommit. Det tycker vi är fel och vill därför att kommunen mer noggrant ska granska potentiella bidragstagare så att skattebetalarnas pengar inte går till extremister och ickedemokrater.
Att blanda ihop privata marknadsintressen, medborgarnas möjlighet att välja skola och ickedemokrati känns som en tämligen vansklig diskussion i denna kulturdebatt. Det vi vet är att samma krav ställs på friskolorna som de kommunala och att vi har valfrihet att själva välja skola för våra barn. Hur människor väljer avspeglar sig i skolutbudet. Om en större majoritet av svenskarna motsade sig friskolornas existens skulle de inte heller ha några elever. Nu är fallet inte så, något som är resultatet av en sund demokrati.
Så vitt jag vet har Moderaterna inget allmänt samarbete med Sverigedemokraterna, däremot i sakfrågor. Här kanske jag behöver påminna Vikström om att fler partier samarbetar med Sverigedemokraterna i enskilda sakfrågor. Menar hon därmed att även dessa partier ska fråntas sina partistöd? För övrigt ser jag inget problem med att mitt parti samarbetar med ett parti som agerar på samma demokratiska grund som övriga partier.
Slutligen vill jag hävda det tragiska i att kulturen verkar vara ett politikområde som Vikström inte vill hantera enligt demokratins regler. Det är uppenbart att så fort ett parti vädrar åsikter som är annat än ”en armlängds avstånd till den skattefinansierade kulturen” så går somliga i taket. Jag själv är glad över att representera ett parti där vi vill föra en saklig debatt om den allmänna kulturen där vi tydligt visar att kulturell frihet, målsättning och styrning kan gå hand i hand.
Micaela Löwenhöök, ordförande Moderaterna Skellefteå