Delikat balansakt mellan lagar och avreglering

Avfallsdumpning är bara ett exempel när regler behövs, menar skribenten.

Avfallsdumpning är bara ett exempel när regler behövs, menar skribenten.

Foto: POLISEN/TT

Insändare2024-05-07 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser dagligen uttalanden från olika branschföreträdare som alla längtar efter en minskad byråkrati, rubriker som unisont efterfrågar politiska reformer som rensar i regelverken och gör livet lättare för näringsliv och privatpersoner. Och visst, det är lätt att hålla med. Sverige är ett land som byggts på lagar och regelverk som inte alltid är så logiska, några av dem verkar bara vara till för att hålla byråkrater sysselsatta. 

Men vi ska komma ihåg att många lagar har branscherna själva tvingat fram i protektionistiska syften, helt enkelt för att slippa konkurrens. Andra regelverk har tillkommit när företag med ljus och lykta, och välbetalda jurister, letat och hittat kryphål för att runda redan befintliga lagar.

Sunt förnuft är efterfrågad men duger föga när byggbolag, restauranger och skogsägare genar i kurvorna för att tjäna några extra hundralappar. Tyvärr så visar det sig gång på gång att reglering behövs, att vi ständigt måste ta folk som inte sköter sig i örat. Det dumpas avfall, ändras datummärkning på livsmedel, grävs i känslig miljö och ljugs i annonser. Giftiga ämnen släpps ut i naturen, byggfusk har blivit ett vedertaget begrepp och oskyldiga människor utnyttjas. Listan på det sunda förnuftet kan göras lång.

Dagens politik går på ojämna stenar. Å ena sidan kräver vi mer övervakning och fler lagar för att komma tillrätta med korruption och kriminalitet, å andra sidan vill vi avreglera och ge människor mer utrymme. Det är en delikat balansakt att släppa människor fria i ett så individualiserat samhälle.