De sänkta statsbidragen drabbar även snöröjningen

Det kom väldigt mycket snö de sista dagarna i november och jag hade ärenden ute den 30 november. Tänkte att nu är väl det mesta skottat på de viktigaste lederna. Men jag bedrog mig.

Skribenten beskriver en äventyrlig cykeltur genom snön och funderar över orsakerna.

Skribenten beskriver en äventyrlig cykeltur genom snön och funderar över orsakerna.

Foto: Fredrik Jonson

Insändare2023-12-12 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det här gäller ju Sunnanå och Anderstorp, samt Brogatan och trakterna kring Tjärnvägen och Bölevägen på vägen till Stora Coop öster om E4. Under denna resa som jag dumt nog förtog på cykel så upptäckte jag fler på sitt sätt hälsofarliga passager. Rondellen där Bölevägen övergår till Tjärnvägen vid före detta Hammarängens bil hade ingen skottning eller passage för cyklister. Det blev en otäck passage då cykeln fick lyftas över snövallarna.

Övergången över Burträskvägen till cykelvägen till Coop hade ingen öppning för cyklister – tämligen farligt. Brogatans cykelbana var oskottad och cykelvägen som följer Karlgårdsvägen hade flera upphöjningar eller "valkar" mitt i banan. Det var några exempel på hur det var denna kväll den 30 november.

Det verkar som om att kostnaderna för obekväm arbetstid är något som kommunen vill spara in på då den mesta aktiviteten åtminstone på södra staden verkade nedlagt efter klockan 18. Detta i sin tur kan bero på att medlen till kommunen för bland annat snöskottning är begränsade och att det är mycket kvar av vintern. Men samtidigt upplever jag det som om att det var bättre förr. En snökanon var inte samma problem på 80- och 90-talen. Det kan vara svårt att rekrytera skottare som har traktorkompetens idag, ett säsongsyrke med besvärliga arbetstider.

En sak är ändå viktig. Det är inte snöskottarnas fel om det är begränsningar i arbetet. Den med åren sämre snöskottningen kommer av det att statsbidragen vissa år sjunker till kommuner och regioner. Enligt uppgifter så hade SKR ansett att det behövdes åtminstone
20 miljarder till för olika verksamheter för kommande budgetår. Kanske gällde det inte främst snöskottning i Norrland utan allmänt vård, skola, assistans och äldreomsorg. Men när snöskottningen är sämre än förväntat tycker jag att det är ett symtom. Vill bara tillägga att jag själv har skottat mycket snö både med skyffel och traktor. Privat och för betalning.