Därför svängde Socialdemokraterna om Natomedlemskapet

”Det blir inga ansökningar om något medlemskap så länge vi har en socialdemokratisk regering. Jag kommer definitivt aldrig så länge jag är försvarsminister att medverka i en sådan process. Det kan jag garantera alla”. Så uttryckte sig dåvarande försvarsminister Peter Hultqvist på S-kongressen 6 november 2021.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges före detta försvarsminister Peter Hultqvist, på Nato-toppmöte i Madrid. Skribenten resonerar kring varför Socialdemokraterna svängde i Natofrågan.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges före detta försvarsminister Peter Hultqvist, på Nato-toppmöte i Madrid. Skribenten resonerar kring varför Socialdemokraterna svängde i Natofrågan.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2023-10-02 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gick mindre än ett halvår innan han och den socialdemokratiska regeringen hade ändrat kurs.

Det refereras till att Rysslands angrepp på Ukraina den 24 februari 2022 var orsaken till omsvängningen. Men även i början av mars, det vill säga ett par veckor efter det ryska angreppet, sa dåvarande statsminister Magdalena Andersson (S): ”Om Sverige skulle välja att skicka in en Natoansökan i det här läget skulle vi ytterligare destabilisera läget i Europa”.

En i mitt tyckte vettig analys. Men när och varför bytte man linje?

Peter Hultqvist har sagt att han ändrade uppfattning vid ett möte den 11 april 2022 klockan 08.15. Ett uttalande som många uppfattade som ett dåligt skämt, men som troligen stämmer.

Mycket tyder på att omsvängningen är ett resultat av ett hemligt möte i Finland i början av april. Ett möte där toppskikt från svenskt och finskt näringsliv, militär och politiker deltog. Från svensk sida bland andra Jacob Wallenberg, ÖB Micael Bydén och Mikael Damberg (S).

Mötets budskap var tydligt: Sverige bör följa Finlands linje att söka medlemskap i Nato. Företrädare från försvarsindustrin och Wallenbergsfären tryckte på. Och då svarar man inte emot.

Sedan följde en högst odemokratisk process där de socialdemokratiska medlemmarna kördes över och det svenska folket över huvud taget inte fick säga sin mening.