Dålig representation för norra delen av länet

Skribenten tycker att norra delen av Västerbotten är dåligt representerat av vissa partier på riksplanet.
Skribenten tycker att norra delen av Västerbotten är dåligt representerat av vissa partier på riksplanet.

När vi läser valsedlar kan vi konstatera att länets borgliga partier är Umeåstyrda och åtminstone är det i södra delen av länet som man sätter upp politiker på valbar plats och att det nu bara är Socialdemokraterna som har riksdagsrepresentanter för Västerbottens norra del.

Insändare 29 augusti 2022 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi har tyvärr lite information om hur och vad våra riksdagsvalda från länet agerat för sin region men Edward Riedl (M) och Helena Lindahl (C) som märks mest nu i valtider har båda, måste man konstatera, varit direkt negativa för norra länet och inlandet. Riedl har ofta uttalat sig mot att Norrbotniabanan skulle byggas norr om Umeå och är däremot flitig i att kräva mer satsningar till Umeå. Helena Lindahl röstade emot Norrbotniabanan det första hon gjorde som riksdagspolitiker 2010. Hon har påstått sig jobba för glesbygden men under den regeringperioden så var det den största stängningen av mackar och handel i inlandet samt att det då var den period då centralisering från landsorten till Stockholm och residensen var som störst. Norsjö, Malå och Skellefteå förlorade då till exempel 224 statliga tjänster.

Frågan är varför vi då i norra länet ska rösta på dessa partier, åtminstone bör vi stryka de topplacerade politiker som inte representerar oss.

Det har också förvånat mig att SD är populärt i glesbygden men inte MP då en grön näring ju nu är glesbygdens största möjlighet medan SD:s klimatförnekelse betyder att de näringar som gynnas är i storstäderna. 

Jag har inte röstat på MP tidigare men deras klara krav på att glesbygden ska få ta del av kapital och skatter som en grön energi skulle ge denna landsdel skulle kunna vara anledningen att jag röstar på dem i riksdagsvalet (knappast till kommunen). Att vi ska kunna köra på och gynnas av de egna energierna istället för olja från skurkstater känns också rätt. Med el kan vi tanka vid husknuten och blir oberoende av oljebolagen som får stänga hur många mackar de vill. 

Rösta för bygd och barnbarn


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa