Dålig planering och stress i byggboomen

Skribenten funderar kring byggkaos, laglighet, demokrati och framtiden. Bilden från Anderstorg.

Skribenten funderar kring byggkaos, laglighet, demokrati och framtiden. Bilden från Anderstorg.

Foto: Yvonne Rönngren

Insändare2023-04-26 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ursäkta mig, Skellefteå kommun och byggherrar som ska bygga bostäder någonstans på parkeringen vid Anderstorps centrum. Men är det ens lagligt att förändra ett landskap vid offentliga byggnader, en skola, cykelvägar och bostäder som det nu är gjort vid Gymnasievägen och Anderstorps centrum? Förmodligen är det lagligt och denna grävning för ledningsdragning med mera är gjorda i ett gott syfte. Meningen är att ge fler bostadsmöjligheter till alla som förhoppningsvis ska flytta till staden och alla de arbeten som finns här.

Men det går för fort och som jag ser det så dubbelarbetas det också. Det känns liksom på det sättet att det är liten eller ingen planering i projekten. Det är stress därför att ett företag har kommit till Skellefteå som kräver massor av arbetskraft. Det blev oerhört bråttom när det gick upp för Skellefteå att Northvolt skulle ta den här stadens anbud. Planering fick ske liksom på en höft.Det viktiga var att få etableringen. 

En och flera kommuner satsade tufft i dragkampen. Jag tycker att kommunerna här gav upp lite av det kommunala demokratin, det folkliga inflytandet över hur det ska vara att bo i en kommun.

När ett företag knackar på då öppnar man. Det kan betyda pengar och arbetstillfällen och det är naturligtvis viktigt men konsekvenstänkandet står tillbaka. Tekniska chefen för kommunen (planeringschefen) har sagt att omställningen av Skellefteå ska pågå i ungefär tio år till om det går enligt planerna. Det blir omdragna vägar och blockerade gator i tio år till. Samtidigt vet ingen hur konjunkturerna ligger om 5–10 år. I värsta fall kan Skellefteå bli skyldigt att ta emot 10 000–20 000 militärer då staden plötsligen finner sig ligga i en i framtiden skapad säkerhetszon. Skapad av det framtida säkerhetsläget.