Dålig idé med vindkraft i havet i Västerbotten

En syn skribenten inte vill se efter kusten i Västerbotten.

En syn skribenten inte vill se efter kusten i Västerbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2023-05-15 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är ett fullständigt befängt tilltag av vindkraftsbolaget Eolus att propsa på att få industrialisera ett så gigantiskt stort område i havet utanför vår kust här i Västerbotten. Det handlar om ett hundratal jättelika vindkraftsmonster som kommer att slå den marina miljön i spillror.

Boende och fritidsboende kommer att under den mörka årstiden få leva med ett ständigt blixtrande från verkens hindersbelysning. Den livskvalitet det innebär att bo kustnära med en obruten horisont och med en gnistrande vacker stjärnhimmel blir ett minne blott om vindkraften tillåts förorena våra farvatten.

Att sedan vindkraften, och särskilt havsbaserad, är olönsam och kortlivad är en annan femma. Forskning ger vid handen att en havsbaserad vindgenerator har en teknisk livslängd om blott cirka tolv år. Det vindkraftsbolaget dessutom har att begrunda är den kraftiga ispress som kan förekomma i våra farvatten. Boende på Holmön har vissa vårar fått bevittna vilka krafter som är i rörelse vid islossningen. På den tiden fyrkasunen Sydostbrotten var bemannad kom vittnesmål om kraftiga skräckinjagande skakningar i hela konstruktionen.

Vindkraft här är en utomordentlig dålig ide' och vi får hoppas att berörda myndigheter, natur- och fågelföreningar och en medveten allmänhet sätter stopp för eländet.