Dags igen för en pansarbåtsinsamling

Insändarskribenten tycker att det behövs en ny pansarbåtsinsamling som för över 100 år sedan. Bilden från svenska flottans stridsövningar 1932.

Insändarskribenten tycker att det behövs en ny pansarbåtsinsamling som för över 100 år sedan. Bilden från svenska flottans stridsövningar 1932.

Foto: SvD

Insändare2022-03-26 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste i Expressen att försvarsministern besvarat ÖB:s önskelista om förstärkningar på 4 miljarder för att täppa igen de värsta hålen i vårt försvar, med att hälften borde räcka. Således dags för en ny pansarbåtsinsamling. År 1912 gjordes en sådan penninginsamling till den svenska flottan, som var i ett bedrövligt skick. Idag, 110 år senare, är det trots ökade anslag de senaste 8 åren fortfarande illa ställt med försvaret.

Om alla, 10,5 miljoner svenska medborgare, kunde satsa 3 kronor per dag, ungefär vad man får i pant för en stor och en liten plastflaska, per dag under ett år, så skulle man få ihop cirka 11,5 miljarder kronor. Inser att få ihop en sådan summa är i det närmaste omöjligt, men vem kunde tro att Ukraina skulle kunna göra ett sådant motstånd mot forna Sovjet.

För att snabbt få handlingsutrymme föreslås att försvarsministern skaffar två 90-kontonummer, för en ny pansarbåtsinsamling, till vilket frivilliga givare kan sätta in 1095 kronor, eller vad man nu har råd med. Men för att inte utelämna dem som inte tror på vapenmakt, allokeras ett andra kontonummer för insamling till det civila försvaret.

Jag själv, pensionär, som fortfarande minns mörkläggningarna under andra världskriget, som orsakats av de beryktade kamraterna Stalin och Hitler, kommer jag att för mig och mina utflugna barn, barnbarn samt barnbarnsbarn göra motsvarande insättning. Hoppas att, ni försvarsvänner, åtminstone de som förespråkar medlemskap i Nato, även företag, att om möjligt göra detsamma. Vi ger därmed vår granne i öster, numera lika beryktad som nyss nämnda, en mycket tydlig fingervisning.

Att de insamlade pengarna används för avsett ändamål och inte gör att den utlovade höjningen till tvåprocentsnivån av försvarsutgifterna av BNP påverkas, granskas av notarius publicus.

Tage Nilsson