När man i radio, tv och tidningar pratar om människors ålder så generaliserar man alltid, jag fattar att man oftast måste göra det, men när alla dras över samma kam blir klyschor till sanningar. "Vi lever längre och är friskare", jo det är riktigt, men är det verkligen sant att alla 70-åringar känner sig som 50? Vilka pensionärer pratar man om då? De personer som blir intervjuade är aldrig skogsarbetare eller vårdbiträde, ingen arbetsskadad golvläggare får vara representant när det pratas om guldkant på ålderns höst. Nej, de som syns och hörs är alltid välutbildad och välmående medelklass.
Forskningen visar att det skiljer mycket i förväntad livslängd mellan olika yrkesgrupper. Arbetsuppgifter, arbetsmiljö, lön och social status påverkar såklart de förutsättningar man har för att leva ett långt, friskt och aktivt liv. Tunga och stressiga arbeten är sällan välbetalda och lägger vi till den sjukskrivningsstatistik som vissa yrkesgrupper dras med så är skillnaden ännu större.
Om vi då ger oss in i diskussionen om höjd pensionsålder så vore det väl fullt rimligt att vårt pensionssystem skulle innehålla en yrkesvariabel. Statistiska Centralbyrån har redan all information som behövs. De som arbetar i ett välbetalt och stimulerande yrke med stor egenmakt, en yrkesgrupp där den genomsnittliga livslängden är hög, bör också få en högre pensionsålder än de som arbetar i fysiskt tunga yrken med lägre förväntad livslängd. Det behöver inte vara krångligare än så.
Denna enkla matematik skulle fungera även om man byter yrke under livet, det är bara att slå ihop åren i varje yrkesvariabel. Jag tycket inte att det skulle vara någon kontroversiell reform. Det är bara en fråga om ömsesidig respekt.