Dags för Region Västerbotten att krypa till korset

Skribenten tycker bland annat att Region Västerbotten ska återanställa flyktad personal med värdig lön.
Skribenten tycker bland annat att Region Västerbotten ska återanställa flyktad personal med värdig lön.

Se upp med alla fake new som sprids i media. I vår närhet (Västerbotten) får vi också budskap.

Insändare 8 april 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjuksköterskorna på Skellefteå lasarett har betydligt mindre lön i jämförelse med kommunanställda på äldreboenden. Över hundra läkare protesterar mot kaoset på lasarettet. Skyddsombuden har mycket att göra och hur det går med sommarsemestrarna är det ingen som vet. Brist på läkare och för låg bemanning i hela sjukvårdsområdet gör att missnöjet övergår i uppsägningar och ingen ser någon ljusning. 

Region Västerbotten säger att det finns ingen att anställa. Allmänheten undrar säkert var alla är som tidigare varit anställda. Jo, de flesta anställs av bemanningsföretag. De får betydligt högre lön och jobbar när de själva vill. De slipper alla dessa möten, blanketter och andra uppgifter som tar tid från vården. 

Många patienter vittnar om att olika läkare ställer olika diagnoser och skriver ut andra mediciner, som ofta leder till nya problem, med fler lex Maria-anmälningar. 

Utredningar är Sverige världsbäst på. Tillsätt därför en utredning. Hur lång tid lägger en vårdanställd på att administrera blanketter varje dag, och hur lång tid lägger samma person på reell vårdtid? Landstingsrådet Peter Olofsson säger i en tidigare Norranartikel: "Vi har höjt lönerna och det är brist på sjuksköterskor och läkare på marknaden". Fråga; Har de tidigare anställda gått upp i rök? 

Region Västerbotten redovisar en rekordvinst med 1,4 miljarder för 2021. Fråga; Beror vinsten på obefintliga löneökningar och stillastående renoveringar av Skellefteå Lasarett? Stora satsningar görs istället på den tekniska sjukvården. VLL Vårdguiden, Hälsodigitalen och trettiotalet övriga tjänster på nätet. Har man ingen dator och uppkoppling så får man ringa hälsocentralen klockan 08.00, bara för att få veta att tiderna är slut idag, var vänlig återkom. Virrvarr. Tyvärr har vi inget alternativ i norra delen av Västerbotten.

För övrigt är det ovärdigt att kalla äldre människor för brukare. Vi är skattebetalare och betalar ännu en gång skatt på det vi betalat skatt för tidigare. På vårdinrättningarna får vi dessutom genomlida att se de anställda inom vården springa benen av sig och samtidigt le och vara vänliga mot oss. Regionledningens braskande broschyrer är fake news där ni berättar om er förträfflighet som arbetsgivare, med bra lönevillkor, arbetstider och utvecklingsbara tjänster. Lev upp till det då och börja lyssna på anställda och förbättra så blir ännu fler nöjda och glada. 

Be personalen om ursäkt, kryp till korset och återanställ, med värdig lön till de som ni hänvisat bakdörren, då kanske också vårdgarantin kan uppfyllas. Dessutom kanske lex Maria-anmälningarna minskar i framtiden. 

Om ni inte skulle lyckas så ser vi medborgare i norra Västerbotten fram emot en återbetalning av 2021 års vinst på 1,4 miljarder, så kan vi själva välja andra alternativ. Redovisa en hållbar plan den här gången. 

Silent Table/skattebetalare livet ut


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa