Dags för Magdalena och Ulf att ta varandra i hand

Som minoritetsregering, ändå fri att skapa en stabil majoritet, löste statsminister Magdalena Andersson Nato-frågan då hon vann det som blev bäst för Sverige. Ett enat Sverige borde kunna göra det igen.

Skribenten tror att Sverige skulle gynnas om Magdalena Andersson och Ulf Kristersson tog varandra i hand.

Skribenten tror att Sverige skulle gynnas om Magdalena Andersson och Ulf Kristersson tog varandra i hand.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Insändare2023-01-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sträck åter ut handen och befria Ulf Kristersson från det som annars vore en kvarnsten, det vill säga att styra EU framgångsrikt det närmaste halvåret med att ha det uppenbart EU-fientliga partiet, SD, som övervakare i regeringsbilens baksäte.

Bjuder i så fall Ulf Kristersson in S som stödparti återupprättar han automatiskt alliansen eftersom C redan valt rätt sida och resultatet är något av en samlingsregering där V, MP och SD blir neutraliserade. EU, Storbritannien och USA skulle dra en lättnadens suck om regeringen med stödpartier slipper förknippas med SD, oförmöget att välja mellan Putin och Biden.

Om Magdalena Andersson ändå är i omprövningsmode rekommenderas hon att hörsamma en debattartikel i DN av det fackliga ideinstitutet Katalys, författat av Kalle Sundin, från den 29 december i fjol! Där han uppmanar S att komma överens med M och lösa energifrågan på ett långsiktigt sätt.

Klimatfrågan som egentligen handlar om att skapa fossilfri energi, det vill säga mer kärn-, vatten-, sol- eller vindkraft och kraftvärme samlar ännu större majoritet om S stödjer M och hans stödtrupper KD och L och helt oberoende av vad SD tycker.

Inte heller i segregationsfrågan är skillnaden himmelsvid vilket gör att M med stabil majoritet kan styra vidare ty vi väljare är dödströtta på alla låsningar. Jag stödjer alltså Kalle Sundin och poängterar att små modulära kärnkraftverk av generation 4 gör att man slipper långbänkar för att bygga nya kraftledningar, eftersom reaktorerna placeras där behovet finns det vill säga slopar förbudet att bygga reaktorer på fler ställen än befintliga.

Generation 4 ger hopp att lösa hundratusenårsfrågan genom att använda det långlivade avfallet som bränsle och förkortar lagringstiden till bara trehundra år. De beräknas kunna leverera el prismässigt som vindkraftverk ute till havs där ett snabbt alternativ till kraftledningar är att på plats producera vätgas, som via pipeline eller fartyg transporteras i land.