Dags att vakna och inse vindkraftens problem

Skrev i en tidigare insändare om vindkraftens ekonomiska tillkortakommanden. Nu börjar det besannas.

Signaturen Klimatrealist skriver om krisen för vindkraftbranschen, bland annat Markbygden 1.

Signaturen Klimatrealist skriver om krisen för vindkraftbranschen, bland annat Markbygden 1.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Insändare2023-12-14 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Markbygden 1 är under rekonstruktion ävenså en anläggning utanför Jörn. I Sverige finns 3 000-4 000 snurror varav cirka 1 000 är konkursmässiga. Siemens en av världens största vindkraftverk tillverkare är också konkursmässigt, har så stora ekonomiska problem på grund av att deras produkter inte håller måttet att både tyska och spanska staten går in och stöttar ekonomiskt. 

Lägg därtill att vindkraftverk inte tillför någon reaktiv effekt. Det måste alltså alltid finnas någon annan som kan producera el med reaktiv effekt när det inte blåser, men som inte får sälja sin el när det blåser. Ohållbar ekonomi. 

Läste i Framtidsfabriken att de sällsynta jordartsmetallerna inte räcker till den elektriska omställningen, det har vi vetat i flera år, ännu en anledning att inte bygga vindkraftverk. Enligt Affärsvärlden kommer troligen Vattenfall att avstå stora havsbaserade vindkraftverk på grund av branschens enorma förluster senaste året, där börjar man förhoppningsvis vakna. Även SMHI:s oceanografiska forskare hävdar att vindkraftverk parker till havs har en storskalig negativ påverkan på havet. 

Det måste vara dags att vakna, världen ser inte ut så som den beskrivs, alarmister går inte omvända ty de är saliga i sin tro och de flesta politikerna har målat in sig så långt in i hörnet att de förmodligen står på ett ben. 

De länder som är aktivast i omställningen svarar för 12 procent av jordens befolkning, Brics länderna svarar för 50 procent av utsläppen och 46 procent av befolkningen, efter nyår står 30 länder till på kö att bli medlem i Brics. Dessa länder bryr sig bara med läpparnas bekännelse om co2-utsläpp. När västvärlden omkring 2030 har gjort sig utfattig både ekonomiskt och på energi, står Brics-länderna välrustade med energi och kommer att konkurrera ut väst, våra företag kommer antingen att flytta eller gå i konkurs.