Dags att ställa hårdare miljökrav på våra politiker

Skribenten pekar på nya värmerekord i Arktis medan vi fortsätter att göra stora fossila utsläpp.

Skribenten pekar på nya värmerekord i Arktis medan vi fortsätter att göra stora fossila utsläpp.

Foto: David Goldman

Insändare2022-04-04 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Du som fortfarande tror på evig tillväxt måste tänka om eller se på medan ekologiska kollapser sker i allt snabbare takt världen över. Jorden tål inte mer resursutvinnande och föroreningar. Krig och pandemier, förutspås för så blir det när olika system imploderar.

Något är allvarligt fel med vårt samhälle då vi fortfarande kan tanka bilarna fulla, flyga med charter, spara i fonder som göds på olja och göra stora fossila utsläpp i våra liv. Samtidigt som det är värmerekord på Arktis och Antarktis, korallreven bleks allt snabbare och permafrosten tinar. Allt detta är faktum.

Hur är det möjligt att inte fler kräver mer av våra politiker? Satsningar på grön teknik kommer tyvärr inte ge klimatnytta förrän om väldigt många år och om ens då, dit hör bland annat höghastighetståg, elbilar till alla, den nya tidens kärnkraftverk är alla samtliga projekt på lång sikt som i sig kommer att kräva stora utsläpp att realisera. Det är det bistra sanningen då vi väntat för länge att ställa om. Och ställa om måste vi nu, det är nu och igår det gällde. Att skylla på andra länder är ingen förevändning för att vi som högutsläppsland inte ska agera.

Att stå där och säga till barnen att vi visste men inget gjorde, går det ens att föreställa sig? Det är oförlåtligt med tanke på vad de ställs inför. Jag hoppas fler vaknar och börjar ställa om sitt fossilberoende samt kräva mer av våra politiker som inte gör det som krävs, snarare tvärtom. Det bästa sättet till förändring är att organisera sig.

Elin Lundqvist Burlin