Varje år när Nobelprisen är aktuella, är det några saker som dyker upp i mitt huvud. Nobelpris har delats ut i mer än 120 år och mycket har förändrats sedan första gången som dessa priser delades ut 1901. Världen har på många sätt blivit större under dessa 120 år och därför är det nu sannolikt att det varje år finns åtskilliga forskare som gjort sig förtjänta av ett Nobelpris men endast några få blir de utvalda. Jag vill därför föreslå att det är dags att se över hur Nobels minne firas.
Först tänker jag på är alla de tusentals försöksdjur som plågats till döds under de försök som ligger bakom de flesta medicinpris, men aldrig nämns dessa plågade varelser när pristagaren står där leende i frack och mottar utmärkelsen.
Ett krav för att kunna komma i åtanke för att få Nobelpris i medicin borde vara att forskningen har skett utan att några försöksdjur använts. Människan är en av många djur som uppstått genom evolution och är inte märkvärdigare än elefanter, vargar, möss etcetera. Gemensamt för alla djur, inklusive försöksdjuren, är att de känner smärta, rädsla, kyla, hetta mm. Det är hög tid att människan tar det ansvar som följer av att människan har förmåga att kunna förstå när någon annan, till exempel försöksdjur, behandlas illa, till och med mycket illa och slutar med att i forskningens namn ursäkta användningen av försöksdjur.
Även utan försöksdjur borde utdelning av Nobelpris upphöra inom något år. I stället skulle pengarna användas till att stödja skolor på olika sätt runt om i världen. Pengarna skulle kunna göra det möjligt för flickor att få utbildning i länder där flickor och kvinnor diskrimineras. De skulle kunna användas till att bygga upp skolor där krig eller naturkatastrofer förstört barnens skolor. Pengarna skulle också kunna bekosta utbildning av lärare i områden där utbildningsväsendet inte är så utbyggt.
Som avslutning vill jag för säkerhets skull klart säga att jag inte på något sätt vill förringa forskningsarbete, i alla fall när inte försöksdjur använts, oavsett om det lett till ett Nobelpris eller ej.