Dags att granska vårt politiska system

Med den uppmärksammade granskningen av hur det fuskats med partistöden är det dags att se över hur det fungerar i den politiska världen. Hur mycket ska partiernas ekonomiska tillgångar tillåtas påverka hur vårt land styrs?

Insändare 19 september 2022 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De senaste decennierna har möjligheterna att sprida sin ideologi via reklam och sociala medier ökat exponentiellt vilket måste mötas med regleringar. Förbjud donationer och ge istället respektive parti statligt stöd motsvarande partiets storlek baserat på dess medlemmar för att finansiera valkampanjer.

Även politikers gärningar efter ett riksdagsuppdrag måste tas upp på agendan, går personen från förtroendet svenska folket gett till lukrativa uppdrag i näringslivet ska det inte gå ifrågasätta om det har påverkat beslut under den politiska tiden. Mitt förslag är en övergångslön med en form av näringsförbud där personen inte tillåts sådana uppdrag ett antal år.

Vi måste även fundera på hur vi kan säkerställa att inte minst förstagångsväljare har fått tillräcklig onyanserad information om de olika partiernas ideologi och hur de ser på väsentliga frågor innan de tar ställning. Varför inte någon form av utbildning via webb eller integrerad i skolsystemet med centralt framställt material för att säkerställa objektivitet där partiernas ställning i olika frågor presenteras vilken måste genomföras innan man anses röstberättigad?

Hans Lindgren


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa