Dags att ge det demokratiska Israel stöd

Insändare 28 maj 2021 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till insändaren i Norran den 19 maj angående situationen i Israel. Israel är den enda demokratin i Mellanöstern som är omgiven av en mängd diktaturstater. Där har alla medborgare samma rättigheter. Araberna har flera politiska partier, bland annat Förenade Arablistan som bildades 1996. Det fanns till och med en arabisk domare i högsta domstolen, Abdel Rahman Zuabi, medlem av Israels största arabiska klan. Tyvärr avled han 2014. 

Oroligheterna som försiggår i Jerusalem just nu kan man inte lasta Israel för. En av orsakerna till att våldet började är en dispyt om en fastighet belägen i stadsdelen Sheik Jarrah utanför Jerusalem. Högsta domstolen i Israel gav de judiska bosättarna rätt som menade att judiska organisationer hade köpt marken vid slutet av 1800-talet (Aftonbladet den 12 maj).

I insändaren påstås att stora delar av Palestina har ockuperats. Mig veterligen så har det aldrig funnits något land som har hetat Palestina, och kan därför inte heller ha blivit ockuperat. Det var den romerske kejsaren Hadrianus som kallade judarna för palestinier och namngav dem efter deras ärkefiende filistéerna, och så fick de heta ända till 1967 när araberna tog över namnet.

Insändaren som är underskriven av ett antal Skelleftebor påstår att Israel sysslar med etnisk rensning av palestinier. Som jag sa tidigare så är Israel en demokrati och har faktiskt lagar och regler att förhålla sig till. Det är sant att man har rivit bostäder som har saknat bygglov. Vi har liknande lagar i Sverige.

Sedan får vi inte bortse från våldet som vissa på den arabiska sidan ägnar sig åt. Enligt Expressen den 9 maj kastade palestinier glasflaskor och stenar mot israelisk polis vid Al-aqsa-moskén. Minst 200 blev skadade, 88 palestinier fick åka till sjukhus och 17 poliser fick vård. 

Nej, stöd Israel – för de behöver allt stöd de kan få.

Anita Lindgren, Skellefteå

Ämnen du kan följa