Dags att återinföra beredskapspolisen

Signaturen Undrande tycker att det är dags att återupprätta beredskapspolisen igen.

Signaturen Undrande tycker att det är dags att återupprätta beredskapspolisen igen.

Foto: MARK EARTHY

Insändare2023-10-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beredskapspolisen (BSP) avskaffades 2012 av regeringen Reinfeldt men nu är det dags att återinföra den med tanke på det allvarliga läge landet befinner sig på grund av brottsutvecklingen med mord och sprängningar snart varje dag som har eskalerat efter 20 års försummelser av tidigare regeringar.

Återinför både den allmänna beredskapspolisen som den särskilda beredskapspolisen för att på sätt stödja polisen i deras arbeta att bekämpa den galopperande brottsligheten.

Till att börja med kan man anställa totalt 3 000 beredskapspoliser varav 1 000 särskilda beredskapspoliser som ska ha några veckors utbildning över grundutbildningen som tidigare var 33 dagar för beredskapspoliser. För sökande som har genomfört värnplikten kan grundutbildningen kortas två veckor.

Den särskilda beredskapspolisen kan gärna rekrytera personal som har gjort värnplikten som militärpolis, gruppbefäl eller jägarsoldater och gärna tidigare beredskapspoliser. BSP ska arbeta under en polis som gruppbefäl och ska ha samma skyldigheter och befogenheter som polisen under sin tjänstgöring. I och med detta får vi fler som tar uppgifter som till exempel avspärrning, trafikkontroller, bevakning och befolkningsskydd.