Dagens Ryssland bara en skugga av forna Sovjetunionen

Ett beslut om Nato-medlemskap ska inte hastas fram av knapptryckarna i riksdagen – låt svenska folket säga sitt.

Skribenten menar att militärmakten i Ryssland är långt ifrån vad den en gång var i Sovjetunionen.

Skribenten menar att militärmakten i Ryssland är långt ifrån vad den en gång var i Sovjetunionen.

Foto: APN/PRESSENS BILD

Insändare2022-05-05 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag vill börja med att tacka Ragnvald Nilsson för hans kloka inlägg i Norran den 11/4, där han mitt i den massiva Natopropagandan försvarar Sveriges gamla tradition av neutralitet och alliansfrihet. Vill också i detta sammanhang påminna om Schweiz som klarat sig undan alla kriser med hjälp av sin neutrala hållning.

Det tog inte lång tid efter krigsutbrottet , så drog det Natovänliga etablissemanget igång sin kampanj. Då menar jag de liberala partierna, militären och dess civilanställda experter samt de Stockholmsbaserade press och etermedierna.

Tråkigast är väl att se och höra public service hållning, man har tyvärr alltmer blivit "statsmedier" som nästan bara för fram den Natovänliga opinionen. Man har tydligen också skrämt upp många, vi ser hamstring av vissa livsmedel, främst konserver, och det pratas om jodtabletter och skyddsrum.

Många gör nog ett tankefel när man bedömer Rysslands styrka. Dagens Ryssland har ju inte den militära kapacitet som Sovjetunionen och den samlade Warszawapakten hade. Enligt uppgifter från 1988 så kunde Sovjetunionen mobilisera över fem miljoner man, lägg därtill främst DDR:s i gammal tysk tradition vältränade trupper.

Vid den tiden kunde nog Warszawapakten väl matcha Natos styrka, det kan inte dagens Ryssland. Nato har kapacitet att utplåna Ryssland flera gånger om.

Låt oss gå tillbaka till Februari 1991, då tog man beslut om att upplösa Warszawapakten vid ett möte i Budapest, hade man velat verka för fred så borde ju det naturliga steget från västsidan ha varit at upplösa Nato.

Vi har ett högt tonläge i Natodebatten, särskilt från den hetsige och obalanserade Ulf Kristersson, men vi ser också hur Jimmie Åkesson och hans parti konverterar till liberalismen för att behaga Moderaterna.

Frågan bör definitivt inte avgöras av "knapptryckarna" i riksdagen, ett sådant här beslut ska väl inte hastas fram, låt svenska folket säga sin mening i en folkomröstning.

Jörgen Brännström, Västra Vallen