”Vågar man ens ha synpunkter på detta?”

Skribenten tycker det är märkligt att pappan får vara med på förlossningen, men inte på BB.
Skribenten tycker det är märkligt att pappan får vara med på förlossningen, men inte på BB.

Insändare 26 januari 2021 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronarestriktioner är givetvis till för att minska smittspridning, speciellt viktiga då det gäller nyfödda och de som jobbar med förlossning. Vågar man ens ha synpunkter på detta? Får kanske förklara att jag snart ska bli pappa igen och är tacksam för att graviditeten gått som den ska än så länge. 

Håller jag mig frisk får jag lov att delta vid förlossningen. Men efter förlossningen måste jag lämna och åka hem. Något som känns väldigt tråkigt, och framförallt exkluderande från anknytningen. Varför väljer regionen att göra på detta vis? Då vi pappor får vara med vid förlossningen, varför inte få fortsätta dela hela vårdtiden? Blir vi plötsligt mer smittsamma? 

Vill såklart att vården ska vara säker, men förstår helt enkelt inte vad skillnaden blir på att få vara med lite, men inte hela vägen. Nu finns ju snabbtest, varför inte använda dem och låta oss få vara med fullt ut? Tror aktuell strategi är olyckligt och skapar mycket oro och stress inför förlossningen. Jag hoppas den kan revideras i samband med att snabbtest finns, vaccinering påbörjats och smittspridning trycks tillbaka.

Blivande pappa

Svar direkt

Tillgången på snabbtest är tyvärr begränsad och kan inte användas på alla som önskar det. Självklart förstår vi som jobbar inom förlossningsvården att det är viktigt att få vara med när familjen blir fler. 

Det kan tyckas vara konstigt att man som partner får vara med vid förlossningen, men inte på BB. Att besöksförbud råder på BB beror just på det allmänna smittläget och logiskt sett borde det då också vara det på förlossningen. Men vi har bedömt det så viktigt att man får vara med just på förlossningen så därför blir det en ”kompromiss” från det allmänna besöksförbudet.

Olov Grankvist, verksamhetschef centrum för obstetrik och gynekologi Västerbotten

Ämnen du kan följa