"Coronapandemin kunde ha blivit en vändpunkt"

Träd som kramas utsöndrar ett eteriskt ämne som påverkar människor positivt, menar skribenterna.

Träd som kramas utsöndrar ett eteriskt ämne som påverkar människor positivt, menar skribenterna.

Foto: Roald, Berit

Insändare2021-09-04 09:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vistelse i skog och mark är hälsosamt, det vet alla. Men visste du att träd som vidrörs/kramas utsöndrar ett eteriskt ämne som påverkar närmaste omgivningen påtagligt? Forskare världen över redovisar dess positiva effekter på både fysiskt och mentalt sjuka. I Japan och fler överbefolkade områden satsas det nu på stora skogsreservat och stadsodlingar av olika slag, för jordens befolkning ökar hela tiden.

De som i Sverige levde och verkade på landsbygden långt tillbaka var inte så stressade och oharmoniska som vi är i dag. De tog tillvara på naturresurser i närområdet, samarbetade och hade en sund livsinställning. Med industrialism och urbanisering flyttades fokus till pengar, makt och egna jaget. De unga har aldrig mått så dåligt som i dag, sägs det. Sorgligt och obegripligt i ett land som Sverige.

Coronapandemin kunde ha blivit en vändpunkt som lett till ett enklare och hälsosammare levnadssätt. Några hejdar sig, finner lokala utflyktsmål och prövar nya aktiviteter – med avstånd. Den som vill kan njuta av kulinariska läckerheter i olika landsändar. Men fortfarande lockar utlandsresor och sällskapslivet mest – och smittspridningen fortsätter.

Tänk om vi alla hjälptes åt. Nästan vem som helst kan vandra i skog och fjäll, odla lite och samverka i projekt. Kurser i överlevnad och allemansrätt behövs, kan mångfaldigas. Tänk om!

G-son och N-ström