Sjuksköterskan: Snälla – nu hjälps vi åt

Alla måste hjälpas åt för att stoppa coronapandemin, menar skribenten.
Alla måste hjälpas åt för att stoppa coronapandemin, menar skribenten.

Insändare 24 november 2020 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom vård och omsorg har man tagit beslutet att personal ska bära munskydd för att minska smittspridning av corona. Men varför inte på alla arbetsplatser, butiker och andra platser man inte kan hålla avstånd? Vi alla måste hjälpas åt. 

Att smittan finns bland personal som arbetar inom sjukvård är inte konstigt, det är ju dit man vänder sig när man är sjuk och då ökar risken för att just vårdpersonal smittas. Det finns kommentarer och åsikter om varför dessa restriktioner ska komma nu, då det ”bara” är ett mindre antal som vårdas för corona-komplikationer på sjukhuset. Om dessa personer bara förstod hur stora resurser det går åt att vårda en person som är coronapositiv – oavsett om personen vårdas i hemmet, på sjukhusets avdelning eller intensiven. 

Sjukvårdspersonalen går till sitt jobb och vet att de kan smittas av detta hemska virus som tagit ett antal liv bland unga och äldre. Man ska inte behöva riskera sin hälsa och liv för att gå till jobbet. Bära på en rädsla att det faktiskt kan vara jag som ligger där nästa gång. Munskydd borde vara ett krav på alla offentliga platser. Munskyddet fungerar inte bara som ett skydd mot andra, det blir även en påminnelse om att denna pandemi finns här och den är nära. Ingen går säker, det är inte bara de gamla och sjuka som ska vara försiktiga – det är alla, även barnen. 

På tok för många unga och äldre har fått lämna livet på grund av detta virus. Så nu måste vi alla hjälpas åt. Sjukvården har inte hur mycket resurser som helst. Var noga med handhygien och används handsprit. Tänk en extra gång innan ni åker någonstans. Så snälla, nu hjälps vi åt – tillsammans är vi starka.

Sjuksköterska

Ämnen du kan följa