Corona – nu finns det tydligen pengar till sjukvård

Är alla lika mycket värda? Jag är övertygad om att verkligheten inte ser ut så. Att ledarna på de högre positionerna i vårt land håller med mig syns i sättet de agerar.

Insändare 25 april 2020 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag är en av alla dessa människor som i tysthet levt med psykisk ohälsa i många år och har sett hur resurs efter resurs försvunnit, på grund av att det inte finns nog med pengar. Ni sitter på era fina kontor och bestämmer att vi inte är värda att få den hjälp vi behöver för att kunna leva våra liv utanför våra fyra väggar.

Vi lever just nu i en tid där det mesta kretsar runt covid-19. Jag förstår folks rädsla och oro och vi gör verkligen allt för att mata den än mer. Ni pratar om att mer pengar ska sättas in till sjukvården och till våra företag. Jag förespråkar verkligen mer pengar till sjukvården, men vad är det som gör att det inte har skett tidigare? Varför har de väntat tills nu, om det ändå har funnits pengar?

Vår tids absolut största folksjukdom, och den som dödar flest människor, är psykisk ohälsa. Den är utspridd i alla åldrar, alla samhällsklasser och den är fortfarande ett tabu att tala om. Enligt stiftelsen Forska Sverige är det nästan en miljon svenskar i arbetsför ålder som har någon form av psykisk ohälsa. Över 1 000 människor i Sverige tar varje år sitt liv i Sverige, vilket är fyra gånger fler än som dör i trafiken. 

Corona är ett fruktansvärt virus som har tagit många liv. Det är verkligen fruktansvärt och jag håller med det många säger, att vi ska vårda de äldre som har gjort så mycket för vår värld. Men jag kan inte låta bli att säga, det är de som är unga som ska föra världen vidare. 

Jag menar inte att det ska ske på bekostnad av våra äldre, men vi måste faktiskt öppna våra ögon mot det faktum att samhället i dag inte är till för de som är svaga eller sjuka. Då innefattar det alla individer som på ett eller annat sätt lever med kroniska sjukdomar, psykisk ohälsa och så vidare. Vi måste få mer pengar till vården för att hjälpa dessa människorna och inte bara nu när vi har coronaviruset i vår värld.

Nu när vi alla vet att det finns pengar hoppas jag att vi i fortsättningen ska få hjälp och att detta blir en ögonöppnare på att vi behöver vår sjukvård. Inte bara i denna kris, utan i den kris vi har haft länge.  

J F


Ämnen du kan följa