Corona biter tydligen inte på lärare

Coronasmitta i skolan.

Coronasmitta i skolan.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2020-04-21 07:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hela 185 länder har stängt ner skolan på nationell nivå, dock inte Sverige. Vi vet bättre än resten av klassen och behöver inte lyssna på någon annan. Folket har hörsammat att du som är äldre eller i riskgrupp inte ska träffa dina egna barnbarn, men äldre lärare samt lärare i riskgrupp ska dagligen träffa hundratals av andras barnbarn.

Det måste bero på att just lärare har lungor av stål, eller på det Johan Giesecke säger till Lärarnas tidning: ”Det finns en del som talar för att barn inte är särskilt smittsamma. Det finns inga studier av detta, och det är svårt att göra.”

För att ytterligare få oss lärare att känna hur trygga vi är på vår arbetsplats säger Anders Tegnell till Lärarnas tidning: ”Men personal som är frisk i övrigt och normalt arbetar med barnen och förmodligen träffar på massor av virus hela tiden utan att bli jättedåliga av dem, vi bedömer att risken är väldigt liten att de ska bli allvarligt sjuka.” Var det inte så att ingen är immun mot corona?

Självklart utsätts lärare ständigt av kontakt med magsjuka, influensasjuka och förkylda barn som skickas till skolan av mindre hänsynsfulla föräldrar, så chanserna är säkert goda att man som vuxen pedagog har utvecklat en viss grad av motståndskraft mot välbekanta smittor, dock inte mot corona.

Johan Giesecke säger också att: ”De flesta som arbetar i förskola och skola är unga och friska personer. För dem är det ingen jätterisk.” Någon som tänkt tanken att en lärare som blir ”lindrigt” smittad mycket väl kan vara sambo med en läkare eller en sjuksköterska som dagligen möter multisjuka äldre? Någon som tänkt på att barn till vårdpersonal kan få sina skolkompisars lindriga corona i skolan – och ta hem den till sina föräldrar? Eller att barn smittas i skolan för att sedan smitta mamman som jobbar i hemtjänsten, eller pappan som kör färdtjänst för multisjuka riskgrupper?

Det har varit näst intill totalt knäpptyst om lärare som jobbar utan skydd i skolan, mitt bland utagerande elever som inte sällan befinner sig betydligt närmre än två meter bort. På många skolor är det äldre lärare, samt lärare i riskgrupp som våndas nu. I bespisningen sliter matpersonalen med att sleva upp mat till småbarn som trängs för att få sin portion upplagd. Vid borden är det trångt.