Chefens svar – "Det gör ont i ett bibliotekshjärta"

Nu står Sara kulturhus på plats med det innehåll som planerats under lång tid. Men med insändaren i Norran den 15 oktober och svaret från avdelningschefen för kultur och bibliotek blir man bestört.

Med rätt förutsättningar skulle biblioteket i kulturhuset ha blivit ett drömbibliotek, anser skribenten.

Med rätt förutsättningar skulle biblioteket i kulturhuset ha blivit ett drömbibliotek, anser skribenten.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2021-11-03 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Han svarade: "Det är i första hand ett kulturhus som har byggts och inte ett enskilt stadsbibliotek". Det gör ont i ett bibliotekshjärta att läsa det svaret. Om rätt förutsättningar, kunskaper och pengar hade getts från politikerna i det första skedet av processen med arkitekttävlingen och allt annat som följde med den samt lyssnat på kulturarbetare och bibliotekarier med stor kunskap om vad ett stadsbibliotek är och ska vara, så kan ingen inbilla mig att det inte skulle ha gått att kombinera ett drömbibliotek, ett riktigt stadsbibliotek, med ett Sara Kulturhus. 

Bibliotek betyder boksamling och hör definitivt ihop med kultur. Inte mycket av den samlingen som fanns på förra stället finns kvar. Det nya handlade om vilja, vilket resultat man ville ha. Man ville framförallt ha kommers. Biblioteket halkade in på ett bananskal vid sidan om. Och nu har jag en fråga till Micke Ejrevi: Efter dryga en och en halv månad sedan öppningen är kontakten till självutåningsdatorn för vuxna fortfarande oinstallerad, vad beror det på? Går den uppgiften att delegera till någon datakunning person? Det gäller även hublet-stationen.

Jag håller med om att man ska prioritera barn och ungdom, men det betyder inte att man ska bortprioritera kommunens vuxna ökande befolkning.

Tulipanaros

Svar direkt

När beslut togs att bygga ett kulturhus där stadsbiblioteket ingick påbörjades ett utvecklingsarbete under arbetsnamnet "framtidens bibliotek" där både invånare och bibliotekspersonal deltog. Det var ett gediget arbete som lyfte fram flera goda och nyskapande idéer. Under kulturhusprocessens gång har flertalet av dessa tvingats ge vika för andra prioriteringar, ibland utan biblioteksorganisationens involvering.

Biblioteksverksamhet är en självklar del inom kulturbegreppet och inom kultur- och biblioteksavdelningen ser vi ingen motsättning mellan dessa. Vi ser inte heller någon motsättning i att verka intill kommersiella verksamheter. Vi är trygga i vårt uppdrag med bibliotekslagen som grund.

Ej fungerande teknik försvårar för verksamheten i utförandet av våra uppdrag och jag är övertygad om att vi i personalen längtar minst lika mycket som er användare efter att allt ska gå i drift. Vi är i kontinuerlig dialog med de entreprenörer som arbetar för att lösa dessa frågor, samtidigt är vi ödmjuka inför starten av ett stort och komplext hus och har förståelse för att delar kan ta tid.

Avslutningsvis vill jag poängtera att kultur- och biblioteksavdelningens målgrupp är alla. Inom detta görs prioriteringar, men vår ambition är att utifrån våra förutsättningar göra vårt yttersta för att alla i alla åldrar ska kunna och vilja ta del av vårt erbjudande.

Mikke Ejrevi, avdelningschef kultur och bibliotek, Skellefteå kommun