Centralisering är inte lösningen för vården i norr

Att flytta besluten till Stockholm skulle inte gynna oss i Norrland.

Insändarskribenten tror inte att centralisering skulle vara lyckat för vården i norra Sverige.

Insändarskribenten tror inte att centralisering skulle vara lyckat för vården i norra Sverige.

Foto: Lars Eriksson

Insändare2022-09-08 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

KD vill med stöd av M ska skrota regionerna och flytta alla vårdens beslut till staten, det vill säga Stockholm. Centralisering är tydligen nu slagordet för de partier som bara för några val sen hade det motsatta som idé, då var det "närdemokrati" och makt åt "verklighetens folk".
Göran Persson (S) statsminister och före detta kommunalråd trodde också på denna tanke och kommunaliserade skolan som då var kritiserad för att så mycket just styrdes från Stockholm. Nu är den kritiken glömd.

Men skulle vi då ha bättre och jämlikare vård om alla byråkrater satt i Stockholm? Tyvärr är det av erfarenhet litet som talar för detta. Ser vi till hur statliga Trafikverket agerar idag så är det nog få som anser att Norrlandsvägarna gynnats. Att det vid skrivbord i storstan för cirka hundra år sen beslutades att Stambanan – järnvägen i Norrland – skulle dras fem mil från där all befolkningen fanns, är en kolonialistisk inställning som fortfarande finns. Uppfattningen att Norrbottniabanan ska dras genom "ödemarker och träsk".är det inte länge sen vi kunde se att ett moderat trafikborgarråd i Stockholm påstå.

Det går absolut trimma in regionernas beslutsvägar, samordnade system samt att riksdagen ger exaktare direktiv och troligen skulle det gå att minska antalet förtroendevalda för regionerna men att det skulle bli lasarett, sjukhus och BB i tre orter i Västerbotten som nu känns inte alls säkert om de beslutsfattarna sitter 90 mil från oss.

I valtider kommer ofta enkla lösningar och "one liners" som klingar bra men väljare gör klokt i att se nyktert på.de vackert serverade fläskbitarna.

En röst i norr