Centrala stan – byt ut Norrbotniabanan mot rälsbussar

Stoppa Norrbotniabanans dragning genom stan och ersätt tågen med rälsbussar på den sträckan, menar skribenten.

Stoppa Norrbotniabanans dragning genom stan och ersätt tågen med rälsbussar på den sträckan, menar skribenten.

Foto: Olof Carlson

Insändare2021-10-04 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslut om Norrbotniabanans dragning genom centrala Skellefteå togs innan de stora industrisatsningarna i Skellefteå och Norrbotten var påtänkta, vilket innebär ökad mängd gods. Alla inblandade i beslutet borde visa på flexibilitet och anpassa sig till detta. Ett beslut som inte är genomfört måste kunna ändras.

I dag försöker vi flytta E4 utanför centrala stan samtidigt som vi utökar tågtransporterna med bland annat tung godstrafik genom stan med alla problem som det innebär, stora kostnader, buller med mera. Riv upp beslutet att dra Norrbotniabanan genom centrala stan och låt den istället fortsätta norrut i anslutning till de stora industriområdena i Bergsbyn.

Resecentrum kan ändå byggas som planerat och kompletteras med persontransport som körs med någon typ av rälsbussar till tågen i Bergsbyn. För att ytterligare förbättra persontrafiken borde dessa rälsbussar gå fram och åter mellan Skelleftehamn och Mobacken med många hållplatser däremellan. Rälsbussar med trafik från Bastuträsk och Jörn borde också användas.

Karin