Byske har en fantastisk potential

Vy upp mot Byske, från den södra sidan av Byskeälven. Signaturen Olle tycker att det behöver röjas på flera ställen i området.

Vy upp mot Byske, från den södra sidan av Byskeälven. Signaturen Olle tycker att det behöver röjas på flera ställen i området.

Foto: Karin Israelsson

Insändare2022-02-11 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har promenerat mycket på de fantastiska stigar som finns norr om Byske och ner mot campingplatsen. När jag har gått genom campingen och pratat med camparna tycker de att det är en fantastik bra camping med mycket att roa sig med, dessutom en fantastisk fin och välskött badstrand för både barn och vuxna. Det enda man skulle önska är en restaurang med underhållning någon kväll i veckan. 

Det är många som campar med små barn och då är det svårt att promenera på promenadstigarna i skogen, upp mot berget. Ett bra alternativ är stigen vid sidan om älven som går upp mot samhället. Tyvärr ser man knappt älven eftersom det växt upp sly mellan älven och stigen. Kommunen måste ta sitt ansvar och röja kanten mellan stigen och älven så att ortsbor och turister kan njuta av promenadstråket och kanske sätta sig och vila på det parkbänkar som är utsatta. 

Om man fortsätter kommer man fram till hängbron. Går man då över till södra sidan kommer man fram till gamla kanalen. Den är i dag snart igenväxt med sly och botten på kanalen är som ett dyigt dike. Längst upp mot älven har man gjort en rastplats, fantastiskt trevligt och där har man röjt. Man skulle vilja att man grävde upp inloppet på kanalen, så att man fick genomströmning, man bör även röja upp sidorna på kanalen så man får bort det sura dike som finns i dag. 

Vi på ytterkanterna av kommunen skulle önska att kommunledningen intresserade sig för ytterområdet och inte bara Skellefteås centrum och området närmast centrum med alla byggprojekt. Det måste även avsättas medel till ytterområden. De förslag jag påvisat handlar om små pengar i kommunens budget. Vi är faktiskt också skattebetalande medborgare och en del av kommunen. 

Byske har en fantastisk potential med en levande älv med bra fiske, en fantastisk camping, fina strövområden, men saknar bostäder. Det måste från kommunen finnas intresse att utveckla Byske och skapa en trevlig miljö för ortsbor och besökare. 

Olle