Bygghysterin börjar vara desperat nu

Insändarskribenten oroar sig för byggstök i Skellefteå i åratal framåt.
Insändarskribenten oroar sig för byggstök i Skellefteå i åratal framåt.

Insändare 17 november 2023 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kom ett brev häromveckan från Skellefteå kommuns samhällsbyggnadskontor. Detta handlade om att plan-avdelningen, fysisk
planering ville presentera en ny detaljplan som hör till södra Sunnanå och norra Nyckelgatan. Bostadsrättsföreningen för Nyckelgatan svarade för ett par år sedan på en sådan remiss av detaljplan som bland annat rörde området Backen med flera ställen. Föreningen var kritisk till planerna som bland annat skulle ha inneburit hus på bilparkeringen som tillhör Nyckelgatan. HSB-föreningen äger också själva marken.

Själv var jag ner till utställningen då och pratade lite med tjänstemännen. De menade att Backen-projektet räckte nu och att man inte direkt ämnade driva på för ytterligare förtätningar strax norr om bostadsområdet Nyckelgatan i närtid. Hur närtid definieras är obesvarad fråga. Men nu har stressen tydligen kommit till plan-avdelningen igen och det presenteras detaljplaner.

Som jag förstår det ska bebyggelsen och utvidgningen av det område som man planerar att exploatera sträcka sig från ett område strax norr om Nyckelgatans nordvästra del till ett område i ungefärlig riktning nordost upp till förskolan som ligger invid travbanan. En eventuell utbyggnad av förskolan finns i förslaget. 

Jag tycker helt enkelt att det här ser för tätbebyggt ut trots vackra och idylliska bilder som presenteras över denna utveckling av södra Sunnanå.Det högsta huset kommer att var 19 meter högt. Vid projekt i stadsbyggnad blir det garanterat byggstök i 3-4 år med konsekvenser för närmiljö. Egentligen är det bara att titta på hur vi har haft det i Skellefteå de senaste 5.7 åren.

Nu är det inte så att jag vill motverka att människor ska ha någonstans att bo men jag tycker att utvecklingen går för fort nu och att det ligger något sorts desperation över det hela. Vi har en batterifabrik, ett företag som troligen ger mycket gott till bygden, och vars anställda behöver bostäder. Men detta företags inverkan på kommunalpolitiken börjar tangera det sunda för det som kallas kommunal demokrati.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa