Bygger Kina en krigskista av guld?

Skribenten menar att Kinas beteende är likartat det som Ryssland uppvisade före invasionen av Ukraina.
Skribenten menar att Kinas beteende är likartat det som Ryssland uppvisade före invasionen av Ukraina.

Insändare 30 juni 2023 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kina ökade sina guldreserver för sjunde månaden i rad. Kina höjde sitt guldinnehav med cirka 16 ton i maj, enligt uppgifter från People's Bank of China. Den 16 april rapporterade Reuters att Kina hade gett inhemska och internationella banker tillstånd att importera stora mängder guld till landet.

I november sa Kinas president Xi Jinping till Folkets befrielsearmé att "fokusera all sin energi på strider" som förberedelse för krig. Amerikansk militär personal har bekräftat att Kina förberedelser sig för krig för att annektera Taiwan men har inte gett någon tidsram. Kinas beteende är som Rysslands före invasionen av Ukraina.

Innan Ryssland invaderade Ukraina de-dollareserade de sin ekonomi och lagrade guld och kinesiska yuan. Kina antas bevakade noga sanktionerna och världens reaktion på Rysslands invasion. Kina har förhandlat fram handelsavtal utanför US-dollarn och lagrat guld. Kina kanske planerar en attack mot Taiwan tidigare än de flesta föreställer sig.

Detta har inte fått någon bevakning i medier än, men Peoples Bank of China tillkännagav ändringar för cirka tre veckor sedan för att uppmuntra sina medborgare att köpa guld. Affärsbankerna i Kina skapade möjligheten för Renminbi-sparkonton att kopplas till guldkonton så att kinesiska medborgare nu kan köpa guld direkt från dessa sparkonton. Jag tror att man kommer att se en ännu snabbare uttag av västerländskt guld när det köps i öst från Kina och andra centralbanker.

Kina gjorde en liknande sak redan 2010, och vid den tiden underbyggde det guldpriset, och detta torde kommer/kommer att hända igen. När deras medborgare köper guld vill de se att investeringarna ökar i värde för dem. Kina vet alltför väl hur US$ kan beväpnas mot dem, och de förbereder sig för den dagen. När det är dags kommer Kina att backa upp Renminbin med fysiskt guld och avslöja hela omfattningen av sina guldreserver.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa