Bry dig om andra – men sätt också dina egna gränser

Att behöva se någon som man älskar mår dåligt och inte vara sig själv är aldrig en rolig upplevelse. Det är bra att bry sig och ställa upp, men ofta är det viktigt att uppmuntra den som mår dåligt att söka professionell hjälp.

Skribenten uppmuntrar till omsorg om andra, men poängterar också att man måste sätta gränser för vad man själv orkar.

Skribenten uppmuntrar till omsorg om andra, men poängterar också att man måste sätta gränser för vad man själv orkar.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Insändare2024-07-13 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att man har bättre och sämre dagar kan vi nog alla hålla med om. Jag tror inte att jag är ensam om det iallafall. Vilket också är okej för så är livets gång. 

Men att se någon man älskar och står nära må dåligt, de kan känns rejält i en själv som person o människa. 

Att hjälpa och stötta och finnas är det finaste du kan göra för någon annan människa, att du visar att du bryr dig och tar tid till att lyssna på personen som mår dåligt. Genom att du bara lyssnar kan du bli en tröst för den andre. Att det finns någon som man kan lätta sitt hjärta för, någon som man kan bolla med!

Ibland kan de vara så enkelt som att bara erbjuda sig att ringa ett samtal, eller följa med på ett möte eller va det nu kan vara, i vissa fall kanske det till och med är extra jobbigt om det är någon närstående i din familj som behöver stöttning, att ta dessa samtal! Men ett samtal kan förändra väldigt mycket, kanske inte för dig men för den du vill hjälpa.

Men glöm inte att du kommer aldrig kunna förändra på någon annan människa, utan förändring måste ske hos den personen själv. Att leva nära någon som inte mår bra kan också vara väldigt svårt och krävande. Du tömmer ut all din ork och engagemang o energi för att hjälpa och stötta. Av egen erfarenhet vet jag att det tär på krafterna. Men var stolt över dig själv om du hjälpt någon, ge dig själv en klapp på axeln. Det enda jag vet är att bli inte en mellanhand om du inte orkar med det, lägg inte skulden på dig själv för något du inte skall bära skuld för!

Än hur svårt det kan vara så kanske man ibland måste tvinga personen som mår dåligt till att faktiskt söka hjälp. Av egen erfarenhet så vet jag att även om personen blir kanske arg, irriterad eller frustrerad, så kan det vara till dennes bästa själv och ibland för omgivningen också. Men efteråt kanske det kommer en tacksamhet för att man tog de beslut man gjorde där och då för personen. Jag vill avsluta med att säga om du hjälper någon så säg till dig själv, jag har gjort allt jag kan i min makt för att det skall bli bra, nu kan jag inte göra mer! För tanken är inte att man själv skall bränna ut sig o ta ut sig för att hjälpa någon som mår dåligt, man gör det man kan och mer kan vi inte göra. Vi är alla människor.

En med erfarenhet