Bristfällig skolskjuts och sjuka lokaler i Norsjö

Norsjö kommun svarar på insändaren om skolskjutsar.

Norsjö kommun svarar på insändaren om skolskjutsar.

Foto: Lennart Enkvist

Insändare2022-01-27 19:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bussturen hem för vårt barn är kraftigt ändrad sen mitten av december. Vi fick inte möjlighet att uttala oss i frågan trots att Barnkonventionen tydligt säger att barnet ska få möjlighet att uttala sig i frågor som berör deras liv.

Tidigare var bussturen 2.3 mil mot nu dryga 6 mil för vårt barn. Han vill inte åka buss så långt och blir för trött innan veckan är slut. När han blir för trött så orkar han inte med sin skola vilket han har rätt att göra enligt barnkonventionen och sunt förnuft.

Norsjö kommun har sagt, bor man utanför samhället så får man räkna med att det kan bli 6 mil lång resväg hem även om avståndet egentligen är kortare. I kommunens konsekvensanalys om ändrade bussturer så står det att åtta barn drabbas hårt. Det tycker kommunen är försvarbart. 

Barnkonventionen är tydlig, alla barn är lika värda med samma rättigheter. Ingen får diskrimineras. Och vid alla beslut ska barnets bästa beaktas. Men tydligen gäller inget av det för de åtta hårt drabbade barnen i Norsjö.

I stället för att lägga pengar på skolskjuts kan man lägga 1.2 miljoner på en carport för 8 bilar som borde gått att bygga för hälften. Man håller på med en arbetsplan för att bygga en ny storförskola för runt 50 miljoner kronor medan det står en fullt fungerande skola 7 kilometer bort. Anledningen till att bygga nytt beror på sjuka hus. Detta fick jag veta häromdagen av en kommunpolitiker.

Det är sjukt hus och man har ännu inte flyttat barnen från lokalen utan man ”utreder ärendet för att avhjälpa de problem man finner” enligt mejlsvar från ansvarig rektor.

Ska tilläggas att vårt barn har pollenrelaterad astma och har börjat känna av trånga luftvägar nu mitt under vintern. Ska lokalen han är skyldig att vistas i på grund av skolplikt göra honom sjuk i astma?

När människor med makt, slutar att se till barnens bästa. Då är det dags att byta ut dom.

Linda, Norsjö

Svar direkt

Förändringen av skolskjutsen har skett på flera linjer i kommunen och föranleddes av att Region Västerbottens ändrade tidtabellen. Verksamheten har gjort en analys av konsekvenserna och där är barnperspektivet beaktat. Utredningen visar att ingen linje fått längre maxtid än befintliga linjer. Tyvärr är det så att skolskjutsen inte alltid kan gå direkt till hemmet utan behöver gå en annan väg för att kunna samlasta flera barn.

Norsjö kommun ser också att med den positiva utveckling som sker i regionen, kan kommunen få ökad inflyttning till delar av kommunen där vi idag inte har skolskjuts. Förändringar av linjedragningar kan därför komma att ske kontinuerligt. 

Norsjö kommun genomför en lokalutredning på ett större antal skol- och förskolelokaler. Syftet är att utreda hur befintliga lokaler är anpassat till nutida och framtida behov sett till undervisning och resursbehov.

Parallellt med lokalutredningen har även utredningar pågått utifrån Norsjö kommuns systematiska arbetsmiljöarbete. Det finns rutiner för att hantera problem som uppkommer via det systematiska arbetsmiljöarbetet. När det uppstår så utreds problemet, åtgärdsplaner tas fram, riskbedömningar och åtgärder genomförs enligt rutinerna för att eliminera problemen. En del åtgärder genomförs omgående och andra läggs i en åtgärdsplan med tillhörande tidplan.

Camilla Hedlund, verksamhetschef utbildning, Norsjö kommun